Zatím nejvášnivěji lidé diskutovali s Mohamedem Abbasem

IMG 6373Festivalový víkend přinesl diskuse zejména na téma migrace. Vystoupili Jaroslav Franc, Mohamed Abbas, Miroslav Bárta a Jarmila Bednaříková. Ale i děti měly důvod zajít na festivalovou akci – na zámeckém nádvoří zhlédly pohádku O pejskovi a kočičce.

V sobotním festivalovém bloku o Svobodě a náboženství Jaroslav Franc připomněl základní kořeny evropské kultury, a to kritické myšlení Řeků, římské právo s presumpcí neviny a starozákonní dědictví postavené na důvěře.

Mohamed Abbas přišel s jinou teorií. Totiž, že řeckou civilizaci předtím ovlivnila egyptská a mezopotámská, a tím pádem i evropskou a křesťanskou identitu. V diskusi se ovšem lidé zajímali více o jeho názory na současnou situaci. Chtěli konkrétní odpovědi na své otázky týkající se migrace, zda se obávat přílivu uprchlíků z islámských zemí apod. Mohamed Abbas připomněl, že islám je tu 1500 let a nikoho neohrožoval, muslimové budovali po druhé světové válce zničenou Evropu, ani dnes tedy není třeba se jich obávat. Lidé však chtěli přímé odpovědi na to, co je teď a z diskuse s ním odcházeli s tím, že je nedostali, odcházeli s pocitem nepochopení. „Vy se divíte, že se obáváme přílivu muslimských uprchlíků? Vždyť ani my dva si nejsme schopni tady a teď porozumět a naše názory se rozcházejí na opačnou stranu,“ řekla i za mnohé další Jiřina Kácalová.

Nedělní přednášky proběhly v mnohem poklidnějším duchu. Přinesly ohlédnutí do dávné historie. Jarmila Bednaříková shrnula, že migrace národů není jev nový a už od doby před Kristem utvářely uspořádání světa. A Miroslav Bárta ve svém příspěvku, proč se lidé k násilí uchylují a proč je v dějinách všudypřítomné, poukázal i na mnohé souvislosti s dneškem. „Války nejenže byly a jsou, ale především budou i nadále součástí našich dějin,“ řekl.

Martina Strnadová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.