Děti z mateřských škol učí bruslit hokejisté

IMG 9425Kurz bruslení pod vedením Horáckého hokejového klubu (HHK) právě absolvují děti z velkomeziříčských mateřských škol. Zdarma je pro ně připravil Český svaz ledního hokeje ve spolupráci s HHK a městem. Účelem je přitáhnout je ke sportu a častějšímu pohybu.

„Dětem se věnují přímo naši trenéři. Vždy ve čtvrtek dopoledne mají na ledě asi dvacetičlennou skupinku. Kurz probíhá bez účasti rodičů. Děti tak lépe vnímají pokyny trenérů, projevují se samostatněji a bruslení je baví,“ popsal Jiří Štourač z HHK. Na zimním stadionu se v letošním školním roce postupně vystřídají předškoláci z MŠ Sokolovská, Čechova, Mírová, Oslavická, Nad Plovárnou a Sportovní.

Sportovní aktivity jsou v plánu na celý rok

Děti z mateřinek mají před sebou sportovních akcí víc. „Rodičům jsme rozdali dotazníky, z nichž vyplývá, že o zařazení většího počtu pohybových i sportovních aktivit mají zájem,“ říká ředitelka mateřské školy Božena Suchánková. Nejvíce o plavání. „Na ně sice letos nejezdíme kvůli velkému počtu dvouletých dětí a nevyhovujícím podmínkám plavecké školy v Třebíči. Ale pro příští rok s ním počítáme. Ovšem jen pro předškolní děti, protože jde o aktivitu náročnou finančně, bezpečnostně i dopravně,“ vysvětluje ředitelka. Ta má pro děti vyjednané i cvičení v tělocvičnách u hasičů, v základních školách i házenkářské hale, nebo na trampolínách a lezecké stěně ve sportovním centru. Ve spolupráci s fotbalovým klubem je pro MŠ připraven přednábor malých fotbalistů a sportovní den na Tržišti, nebo koncem školního roku také olympiáda mateřských škol ve spolupráci s oddílem házenkářů. Rodiče mají zájem i o to, aby děti častěji chodily na dopravní hřiště. „Zde ale máme problémy s četnou obsazeností hřiště žáky základních škol. My se tam pak těžko dostáváme,“ říká k tomu B. Suchánková.

Nejlepší podmínky pro sport má Mateřská škola Mírová – Oslavická, protože se nachází v blízkosti sportovišť ZŠ Oslavická. „Tato školka vstoupila do celorepublikového  projektu Děti na startu (www.detinastartu.cz). Učitelky prošly proškolením, akce budou probíhat celý rok. Výstupy budeme prezentovat,“ popsala ředitelka nový projekt.

Všechny sportovní aktivity včetně denního cvičení učitelek a dětí probíhají během dopoledne v mateřských školách jako součást výchovně vzdělávací činnosti v průběhu školního roku.

„Spolupráci se základními školami a sportovními kluby ve Velkém Meziříčí máme velmi dobrou. Těšíme se, že nám to pomůže zvýšit  fyzickou a pohybovou zdatnost dětí v mateřských školách,“ dodává závěrem Božena Suchánková. 

Martina Strnadová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.