MŠ Klíček na tradice nezapomíná

DSCN4922Naši předkové již od pradávna udržovali různé tradice a zvyky. Uchování tradic a zvyků spočívá v jejich předávání z generace na generaci. V naší školce Klíček se snažíme tyto tradice a zvyky obnovovat, a tím zachovávat naše vzácné kulturním dědictví.

Děti se dozvídají, proč tyto zvyky a slavnosti vznikaly, jaký měly a mají i v dnešní době smysl. Snažíme se o zachování textů říkadel, písní, ale i různých loutek, převleků. Děti se se zápalem pouští do výroby vánočního Betlému, učí se koledy, které na našich tradičních „Předvánočních zpívánkách“ s hrdostí a radostí zpívají rodičů i prarodičům. Vytváří masky na masopustní veselí... Mezi lidovou tradici, která je spjata s jarem, patří i vynášení Morany (Mořeny) nebo také Smrtky, a to na „Zelený den“ ve školce. Co Zelenému dni předcházelo?

S dětmi jsme se rozhodli, že letos vyrobíme loutku Morany netradičně, a to ze staršího pečiva. Důvodem bylo, abychom zbytečně neznečišťovali řeku Oslavu, a také abychom přilepšili rybičkám a kačenám po zimním půstu. Práce to byla velmi příjemná a voňavá. Děti nezapřely svoji fantazii a krájely, válely, mačkaly, špendlily kousky chleba, rohlíků a veky. Pod jejich rukama během chvíle ožila nejenom jedna, ale hned čtyři Morany. V pondělí 20. 3. 2017 jsme se vydali průvodem k řece Oslavě a vhodili Morany do řeky. K velké radosti říčních obyvatel, kteří se do pečiva ihned pustili a poté Morany pronásledovali daleko po řece, směrem k Nesměři. Ale to nebylo všechno! Na Ostůvku žije vodník Medříčák. To jste určitě nevěděli! A ten si rád tropí z dětí i z dospěláků šprťouchlata. Letos nám schoval létéčko. Všechny pentličky rozvěsil kolem na keříky i plot. Ale děti se daly do práce a znovu všechny mašličky na létéčko (májíček) navázaly. Vodník nás prý pozoroval od velkého kamene a údajně, podle dětí, se smál a mával nám. Ještě jsme postavili Jarní brány z větviček létečka. Zazpívali, zahráli, zamávali vodníkovi a vydali se na zpáteční cestu do školky: „Morenu jsme vynesli, nové jaro přinesli.“

 Zelený den se ve školce opravdu vydařil. Nejenom, že všechny maminky připravily dětem zelené oblečení, ale také ve školní kuchyni se ten den vařila jenom zelená, zdravá a moc dobrá jídla. A víte co? Březnový slunce opravdu mělo v pondělí trochu krátký ruce, tak jak říká stará pranostika, ale nám to vůbec nevadilo a už se těšíme na Velikonočního zajíčka.

Za MŠ Klíček Sokolovská Mgr. Věra Bourková

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.