Děti ze ZŠ Lhotky vybraly přes 7 kilo baterií na žáka

baterieCelkem 100 škol v Kraji Vysočina se v první polovině letošního roku zapojilo do soutěže RECYKLOBRANÍ ve sběru použitých baterií. Podařilo se jim vybrat a k recyklaci předat 7 111 kg baterií. Nejúspěšnější školou v kraji byla ZŠ a MŠ Lhotky z Velkého Meziříčí, ve které odevzdali 7,03 kg baterií na žáka.
V absolutním množství vybraných baterií zvítězila škola ZŠ nám. Svobody z Pacova, která celkem odevzdala 751 kg baterií. Soutěž podpořil Kraj Vysočina ve spolupráci s neziskovou společností ECOBAT. Slavnostní vyhlášení výsledků a předání odměn nejlepším školám proběhlo dnes v rámci Dne kraje Vysočina na Masarykově náměstí v Jihlavě.
 

V Kraji Vysočina se třídění a recyklaci baterií daří. Loni bylo v kraji na jednoho obyvatele odevzdáno 200 gramů baterií, což je jeden z nejlepších krajských výsledků v celé republice. Velmi příznivý je i meziroční nárůst – ve srovnání s rokem 2015 se vloni vybralo o 44 % baterií více. K těmto pozitivním číslům výrazně přispívá i aktivní přístup Krajského úřadu Kraje Vysočina. „Je pro nás důležité, abychom chránili životní prostředí, kam třídění odpadů včetně baterií neodmyslitelně patří, a vedli k tomu i obyvatele kraje,“ říká Ing. Bc. Martin Hyský, radní pro životní prostředí a zemědělství úřadu Kraje Vysočina a dodává: „V září například dostanou všichni prvňáci do kufříku sběrnou krabičku ECOCHEESE, aby mohli doma s rodiči shromažďovat vybité baterie a pak je nosit na sběrná místa. A připravujeme i další akce.“

Kraj Vysočina cílí na vzdělávání ve školách. Ve spolupráci s Recyklohraní, o.p.s., v rámci projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět, už v letošním roce podpořil realizaci výjezdního výukového programu Recyklace hrou na 15 základních školách kraje, do kterého se zapojilo celkem 99 tříd a zúčastnilo 1 770 žáků. Na podzim se budou konat, také ve spolupráci se společností Recyklohraní, 2 speciální semináře pro pedagogy zabývající se environmentální výchovou na školách.

Výsledky soutěže RECYKLOBRANÍ

Soutěž RECYKLOBRANÍ probíhala v období leden až červen 2017. Soutěžilo se ve 3 kategoriích: v absolutní hmotnosti odevzdaných baterií, v hmotnosti baterií odevzdaných na jednoho žáka a v kategorii skokan roku, v které se hodnotil největší meziroční nárůst. Výsledky na prvních třech místech v každé kategorii jsou uvedeny níže.

Kategorie K1 - Absolutní hmotnost odevzdaných baterií

místo

Název školy

Město

2017 SVEZENO v kg

1

ZŠ nám. Svobody 321

Pacov

571

2

ZŠ Palachova 2189/35

Žďár nad Sázavou

366

3

ZŠ Švermova 4

Žďár nad Sázavou

323

       

Kategorie K2 - Hmotnost odevzdaných baterií na jednoho žáka

místo

Název školy

Město

2017  ø na žáka v kg

1

ZŠ a MŠ Lhotky 42

Velké Meziříčí

7,03

2

ZŠ a MŠ Šebkovice 159

Šebkovice

5,31

3

ZŠ a MŠ Kostelec 87

Kostelec

5,19

       

Kategorie K3 - Skokan roku 2017 ve sběru baterií

místo

Název školy

Město

rozdíl ve svezeno 2017-2016

1

ZŠ Švermova 4

Žďár nad Sázavou

208

2

ZŠ Palachova 2189/35

Žďár nad Sázavou

190

3

ZŠ a MŠ Šebkovice 159

Šebkovice

147

 

-KrV-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.