A k čemu mně to bude?

SokratesMinulý měsíc jsme uspořádali dvě debaty se školáky 2. stupně, ve kterých jsme se snažili rozklíčovat otázku „A k čemu mně to bude?“, kterou děti často učitelům kladou, a na kterou chudák učitel málokdy najde pohotovou odpověď.

Diskutovali jsme s dětmi o tom, proč je dobré umět počítat, znát chemické vzorce, proč se učit němčinu nebo k čemu je užitečná biologie. Samozřejmě nemáme univerzální poučku, která dětem jasně odpoví, a ty se od té chvíle změní na biflující roboty. Naše motivační strategie je založená na ukazování si krás světa, ve kterém žijeme, a také v uvědomění si možností, jaké má člověk se vzděláním a bez vzdělání.

Jednou z nejdůležitějších schopností trenéra je umět motivovat sportovce k výkonu. Nadchnout a vyburcovat každého ideálně na limit jeho schopností. V popisu předmětu činnosti spolku Lezu v Mezu máme nejen sportovní činnost, ale také vzdělávání, protože sportovní lezec nejenže cestuje, umí cizí jazyky, chápe fyzikální zákony, ale je zodpovědný za život svůj i parťáka na druhém konci lana. Považujeme proto za velmi důležité, aby si „naše děti“ vybudovaly pozitivní vztah ke vzdělání.

„Když jsem chodil do školy, moc jsem se neučil. Až jsem poprvé vycestoval do Španělska, pochopil jsem, jaká je škoda, že neznám spoustu věcí, které se ve škole probíraly. Nedělejte stejnou chybu.“ Na svých i dalších příkladech ze života dětem dokazujeme, že bez znalostí je všechno mnohem těžší a složitější.

K motivaci „se učit“ využíváme podobné metody jako při motivaci k fyzickému tréninku, která spočívá především v individuální diskuzi, empatii a naladění se na stejnou vlnu, abychom společně s dětmi došli k závěru, že čím víc vím, tím lépe rozumím světu, tím spíš si budu moci v životě dělat to, co chci já, a ne, co mi někdo bude přikazovat. Při lezení po skalách nebo dobrodružném cestování zažíváte silný pocit osobní svobody. Abyste však svoje zájmy mohli dělat bezpečně a zodpovědně a mohli si užívat život, nelze to bez přírodovědných a humanitních znalostí, schopností postarat se o sebe a svého parťáka i bez snahy posunout tyto hodnoty dál.

A proto zakládáme diskuzní skupinu pro děti od 10 let s názvem „SOKRATES“ a klademe si za cíl motivovat každé dítě ke vzdělávání a zájmu o svět kolem nás. První hodiny „Sokrata“ budou o internetu, sociálních sítích, počítačových hrách, informacích, programování a digitálním světě obecně. SOKRATES bude každou druhou středu a první beseda se koná 7. 3. 2018 v 18.00 hodin na lezecké stěně.

Za spolek Lezu v Mezu Milan Salaš

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.