Žáci ZŠ Oslavická si užili den s jazyky v číslech

school-3704033 1920Evropský den jazyků (European Day of Languages) je den podpory jazykového vzdělávání v Evropě. Cílem tohoto svátku, který se každoročně slaví 26. 9. z iniciativy Rady Evropy, je propagovat jazykovou rozmanitost a studium jazyků v zemích Evropy, a především povzbuzovat celoživotní jazykové vzdělávání ve škole a mimo ni.

Právě motivace je významným prvkem v učení se cizímu jazyku, a proto se každoročně Dni jazyků věnujeme také u nás ve škole v hodinách angličtiny. Letos jsme si užili projektový den s názvem Languages in numbers (Jazyky v číslech).

Žáci se dozvěděli o akci Speak-dating, která probíhá ve větších městech pro veřejnost. Prostřednictvím této události si můžete krátce, nezvykle a zábavně procvičit své jazykové znalosti nebo vyzkoušet zcela nový cizí jazyk cestou z práce nebo z nákupu. Během pěti až deseti minut si můžete sednout na pět až deset minut k učiteli cizího jazyka a popovídat si s ním v jeho řeči nebo se naučit pár frází. K dispozici může být až 30 jazyků na jednom místě.

V hodinách anglického jazyka na 2. stupni se diskutovalo, a to hlavně v číslech. Žáci se formou workshopu dozvěděli, jaké jsou nejpoužívanější jazyky světa. Zarážející pro ně byla informace, že Češi na tom s angličtinou nejsou úplně dobře, ale že v tom nejsou sami, na stejné příčce jsou i Italové a Španělé, naopak nejlépe si vedou Dánové.

Prošli jsme si i zapeklitosti anglického a českého jazyka formou tzv. False friends ("Falešní přátelé"), což jsou slova ve dvou jazycích, která vypadají stejně či podobně, ale jejich význam je naprosto odlišný. Popovídali jsme si o paměti, jaká jsou statistická čísla v úspěšnosti učení se cizích jazyků, uvedli jsme si příklady, jak může každý sám individuálně zlepšit svoji úroveň znalosti cizího jazyka.

Písničky mohou být velmi motivujícím způsobem učení se cizímu jazyku, důležité je vybrat si hudbu, která se člověku líbí. Prostřednictvím písní si upevníme a obohatíme slovní zásobu, ustálené vazby a fráze, zapamatujeme si výslovnost nových slovíček. Proto i v této projektové hodině v rámci relaxace jedna písnička zazněla. Následovala práce s textem – doplnění chybějících slov, objasnění podtržených slov či rozbor samotného textu formou doplňujících otázek.

Myslím, že se nám projekt ke Dni jazyků vydařil a už teď se těšíme na další.

Mgr. Petra Stočková, ZŠ Oslavická

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.