Škola se vrátila o 100 let zpátky

DSC04632Slavnostním přivítáním prezidenta T. G. Masaryka s chotí začal dnes v Základní škole Oslavická speciální prvorepublikový den.

Děti na školním dvoře přivítaly prezidentský pár chlebem a solí a mnohé z nich se snažily přijít i v dobovém oblečení. „Sokolskou uniformu nám laskavě zapůjčili z muzea,“ vysvětlil jeden z organizátorů Vincenc Záviška.

Projekt Školní den za první republiky poté pokračoval například matematikou s jednoduchým účetnictvím a příklady s prvorepublikovými cenami. V hudební výchově se žáci věnovali nejen české hymně, ale i lidovkám a písni Ach synku, synku. V angličtině pracovali s projevem prezidenta Masaryka z roku 1929. V učebně zeměpisu si žáci prohlédli dobové mapy Rakousko-Uherska. Mapy porovnávali se současností. Pro žáky také byly připraveny dobové fotografie Velkého Meziříčí. V předmětu výchova ke zdraví si žáci vyzkoušeli odívání a životní styl první republiky. V učebně přírodopisu zhlédli dokumentární film o práci v továrnách a o práci na poli v zemědělství.

Učitelé nachystali dobové pomůcky a připomněli žákům tehdejší školní řád. Ve třídách například byla i lískovka, jako připomenutí doby, kdy ve školách byly fyzické tresty. Do projektu se zapojila i školní jídelna. Pro děti připravila prvorepublikový oběd a zvláštní svačinu.

-kid-

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.