Století proletělo naší školou jako vítr

zs sokolovskaŽáci ZŠ Sokolovské se spolu se svými učiteli v průběhu měsíce října věnovali výročí 100 let od vzniku republiky. Kulaté výročí si nepřipomínali jenom ve škole, ale zapojili celou rodinu, když hodiny na Sokolovské zpestřovali menšími vstupy, v nichž spolužákům přinesli k nahlédnutí historické rodinné fotografie, deníky, dopisy, noviny, časopisy, starožitné předměty, známky, bankovky, mince, šaty po praprarodičích apod.

Společně jsme se zašli podívat na výstavy mapující významné výročí – v Muzeu Velké Meziříčí, Muzeu Velká Bíteš a v Muzeu Vysočiny v Jihlavě – 100 let republiky, která zachycovala zlomové okamžiky uplynulých sta let u nás na Vysočině.

Starší žáci se zúčastnili besedy studentů Uměleckoprůmyslové fakulty o podnikatelském boomu první republiky a následně přednášky Mgr. Martina Štindla Ph.D. o rozvoji prvorepublikového Velkého Meziříčí. Mladší žáci 6. a 7. ročníků v rámci oslav zavítali do kina na film Zdeňka a Jana Svěrákových Po strništi bos. V přednáškách Josefa Drlíčka jsme odhalovali symboliku české státnosti skrze české světce a patrony.

Říjnová výuka byla prodchnuta vzpomínáním na různě staré časy naší země a výsledky našeho oprašování starých a retro věcí můžeme dnes obdivovat na nástěnkách po celé škole. Je libo posezení ve stínu dvou vzrostlých lipových stromů obsypaných srdíčky z trikolory – co srdce to originál – nebo v syté zeleni obdivovat výrobky a osobnosti, kterými Česko obohatilo svět? A že jich bylo. Významní chemici a biologové si zasloužili zvláštní nástěnku. Kdo by se raději odreagoval v duchu něčeho odlehčenějšího, může se pokochat nástěnkou módy uplynulých let, či nahlédnout pod pokličku hospodyněk první republiky. Děti oprášily také melodie a hitmakery nejen první republiky, pamatovalo se též na postavičky typicky českého humoru a stranou nezůstali ani Haškův Švejk nebo Jára Cimrman. Pohráli jsme si s Masarykovými citáty a uctili naše statečné legionáře. Zavzpomínali jsme, jak šel čas s českými Škodovkami, vozy Tatra a motocykly Jawa.

Výročí oslavily i mladší děti prvního stupně. Materiál na výstavu v přízemní aule poskytla paní Dita Desová a přispěly i paní učitelky a asistentky. Výstava byla doplněna o prvorepublikové písně. Žáci 1. až 3. ročníků skládali puzzle – vlajku ČR, prvňáci a druháci zhlédli černobílou pohádku – Pohádky ovčí babičky. Starší děti pěly píseň Ach synku, synku, vyráběly národní strom, některé přišly v dobových kostýmech.

Nezůstalo jen u teorií. Mlsné jazýčky si též přišly na své. Šesťáci si vyzkoušeli jedno páteční dopoledne hned tři prvorepublikové recepty a co si navařili, to si i snědli. Inspirací na letošní Vánoce může být i Masarykovo cukroví, po kterém se při zastaveníčku pod lipou jen zaprášilo. Ale nejvíc nás rozmazlovaly paní kuchařky ve školní jídelně. Jejich králík na smetaně byl lahodný, stejně jako peciválky a kluzáky z Vysočiny s uzeným a se zelím. Pro lepší trávení nám připravily vzpruhu ve formě hádankové soutěže, když jsme si mohli lámat hlavu nad účelem starobylé keramické nádoby. Čekání ve frontě nám zpříjemnila tematická výstavka vybavení kuchyňského koutku i naškrobené výšivky s lidovými moudry, které jsou i po letech zcela nadčasové.

Celá výprava napříč uplynulým stoletím naší země byla minulý pátek završena výstavkou ve škole, kdy zapůjčené exponáty byly majetkem našich žáků a jejich rodinného dědictví. Soudržně jsme přišli oblečeni do národních barev a vytvořit vlajku pro nás nebyl problém. A měli jsme jedinečnou příležitost si v pospolitosti zazpívat naší hymnu.  Jak jsou tyto momenty důležité, nám z Pardubic přijel připomenout pan Lubor Šušlík, pamětník a hrdina, který je jenom o 10 let mladší než republika.

Petra Táborská

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.