4.A ze ZŠ Školní - Zakončení projektu Abeceda peněz

titulkaVe středu 12. června 2019 se jarmarkem v České spořitelně ve Velkém Meziříčí uzavřel více než dvouměsíční projekt Abecedy peněz třídy 4. A ze ZŠ Školní.

Projekt probíhal od konce března do začátku června 2019. Žáci si vypracovali svůj podnikatelský záměr, zvolili ředitele firmy, účetní, podělili se o nakupování, marketing a práci, vše zvládli na jedničku. Vyrábění před jarmarkem je velmi bavilo, zdokonalili se ve spoustě manuálních činností a osvojili si mnoho dalších dovedností. Průběžně počítali náklady na výrobu jednotlivých výrobků, zjišťovali zbylou částku v pokladně, aby věděli, kolik peněz mohou ještě utratit. Vyvrcholením celého snažení pak byl prodejní jarmark.

Nejvíce si děti užily samotný prodej a obsluhování zákazníků při jarmarku. Vyzkoušely si, jak je těžké přilákat kolemjdoucí, nabídnout své výrobky a prodat je, opravdu odvedly kus práce. Měly obrovskou radost z toho, jak jejich výrobky mizí z pultů, učily se, jak vracet peníze, naučily se zbavit se ostychu při komunikaci s dospělými, slušnému jednání, zdvořilosti a samostatnému rozhodování.
Po skončení jarmarku koordinátorka celého projektu paní Andrea Dlouhá a manažerka naší pobočky paní Bc. Radka Zemanová zhodnotily práci mladých podnikatelů. Banka dětem půjčila do začátku podnikání kapitál, který měl být po ukončení projektu vrácen. Pro děti bylo obrovským překvapením, že jim bylo splacení půjčky Českou spořitelnou prominuto! Třída měla za cíl vydělat si alespoň deset tisíc korun, nakonec se jí záměr podařilo více než ztrojnásobit.

Projekt, který děti s nadšením po prvotní návštěvě České spořitelny přijaly, se vydařil ke spokojenosti a radosti dětí i dospělých. Pro všechny se stal projekt završený jarmarkem obrovským nezapomenutelným zážitkem. V závěru obdržel každý z dětských podnikatelů gratulaci a CERTIFIKÁT Abecedy peněz. Teď už děti čeká odměna v podobě krásného výletu, který si po poradě s rodiči školáci sami určí.
Děti si uvědomily, že za každou věcí se skrývá obrovská práce a spousta času, ale také to, že bez sponzorské pomoci od svých rodičů a přátel by třída nikdy takového zisku nedosáhla.

Milí přátelé třídy 4. A, ráda bych vám touto cestou poděkovala za podporu našeho jarmarku, který dopadl velmi úspěšně. Poděkování patří všem sponzorům, kteří nám přispěli různými materiály k vyrábění, či věnovali dary do tomboly a dražby. Také velmi děkuji rodičům, kteří nám pomáhali s přípravou a svými dobrými nápady, kteří nám věnovali dary do tomboly či do dražby, kteří nám ochotně kopírovali propagační letáky a plakáty, kteří se do projektu zapojili svými vlastními silami a obohatili naše stánky výtečnými laskominami či svými výrobky. Chtěla bych poděkovat všem rodičům a ostatním zákazníkům za jejich hojné nakupování. Také děkuji řediteli naší školy Mgr. Petru Blažkovi, který nám umožnil zapojit se do projektu, a zároveň děkuji celému vedení školy, které nás v našem tvoření podporovalo. Poděkování patří paní učitelce Mgr. Vlastě Műllerové a panu školníkovi Jiřímu Kudláčkovi za jejich ochotu a velikou pomoc a děkuji panu Matěji Měrtlovi, který obohatil náš program svojí Fotící bedýnkou.

Velké poděkování patří koordinátorce celého projektu paní Andree Dlouhé, manažerce naší pobočky České spořitelny paní Bc. Radce Zemanové, zaměstnancům naší pobočky a vlastně děkuji celé České spořitelně za umožnění tohoto projektu k rozvoji finanční gramotnosti dětí.

Sami jsme se přesvědčili o pravdivosti rčení České spořitelny: „Abeceda peněz „Učíme školáky o penězích tak, že je to baví". 

Mgr. Jana Kubátová, třídní učitelka

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.