Genealogové pokračovali v přednáškách o hrdelních soudech

 

IMG 5785Historii hrdelního soudnictví nastínil 1. června Mgr. Martin Štindl, Ph.D. na přednášce Vlastivědné a genealogické společnosti.

Posluchačům přiblížil systém středověkého práva, právní okruhy a nechyběly snímky právních památek městského práva (viz obrázky). Dále zmínil utváření trestního práva u městských soudů, jejich obvody a zánik v okolí Velkého Meziříčí v letech 1293-1754.

Obr. 1

genealogicka spolecnost prednaska Mgr Stindla 1Tzv. kniha nálezů jihlavského soudu byla sestavena velkomeziříčským městským písařem Václavem z Chlistova roku 1453. Obsahem knihy jsou rozsudky a rozhodnutí jihlavského soudu z let 1380-1453, které měly sloužit jako vzorová řešení pro postupy meziříčského soudu. Jde o vzácnou právní památku a jasný doklad příslušnosti meziříčského soudu k okruhu jihlavského městského práva. Tuto knihu meziříčští radní užívali a doplňovali novými právními nálezy až do roku 1561, kdy se ze závislosti na jihlavském soudu vymanili a založili knihu nálezů vlastních (1562).

Obr. 2

genealogicka spolecnost prednaska Mgr Stindla 2Podobnou sbírku nálezů, která měla sloužit jako vzor a pomůcka při rozhodování soudu, opsal „k obecnímu dobrému" pro město Velkou Bíteš v roce 1588 Jiřík Postřihač. Předlohou se mu stala naučení královského města Brna pro královské město Uherské Hradiště z let 1447-1540. Tento opis sloužil v Bíteši svému účelu až do 17. století a stal se pozůstatkem někdejší příslušnosti bítešského soudu k právnímu okruhu města Brna.

Obr. 3

genealogicka spolecnost prednaska Mgr Stindla 3„Knihy práv městských Starého Města pražského, sepsané pražským písařem a radním Brikcím z Licska, vyšly roku 1536 v Litomyšli tiskem. Měly se stát nejen dobovým souhrnem městského práva v českých zemích, ale i univerzálně platným zákoníkem pro všechna tuzemská města. Pro odpor městských soudů tzv. magdeburského práva (Litoměřice, Olomouc) se však tento záměr nezdařil. Velkomeziříčský soud tento unifikovaný zákoník prokazatelně užíval již na počátku 17. století. Tímto krokem se zdejší právní kultura připojila k postupnému procesu sjednocování a modernizace práva.

Foto: MZA Brno, pobočka Velké Meziříčí, popisky Mgr. Martin Štindl, Ph.D.

Dnes 7. 6. 2016 od 15.30 hodin začíná další přednáška připravovaná Vlastivědnou a genealogickou společností při Jupiter clubu, zakomponovaná současně také do programu probíhající Evropského festivalu filozofie. Historička PhDr. Marie Ripperová v koncertním sále Jupiter clubu přiblíží historii místního Luteránského gymnázia.

-simf-

Zpět na spolek
Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.