Gymnazisté besedovali s historikem Štindlem o české emigraci po únoru 1948

image002V rámci projektu Měsíc filmu na školách jsme si mohli my, studenti maturitních ročníků gymnázia, poslechnout přednášku na stále aktuální téma – emigrace. Nebylo to ovšem povídání o současné migrační krizi, ale o odchodu Čechů z naší země za dob totality. 15. listopadu 2016 nám v aule školy přednášel historik, archivář a odborník na danou problematiku Mgr. Martin Štindl, Ph.D.

Beseda by se dala rozdělit do dvou bloků. V prvním jsme zhlédli krátký film o pohraničních opatřeních v době totality. Jednalo se o dokument, jenž poskytuje vzdělávací portál Jeden svět na školách a nese název Dráty, které zabíjely. Následný výklad pana Štindla proběhl na stejné téma. V druhém bloku jsme se již zaměřili na události nám geograficky bližší. Dozvěděli jsme se o příbězích lidí, kteří po únorovém převratu emigrovali přímo z našeho regionu, Velkomeziříčska. Následně proběhla krátká diskuze.

Myslím si, že přednáška byla prospěšná hned z několika důvodů. Považuji za důležité si uvědomit, že ve stejné nebo podobné situaci jako jsou teď afričtí uprchlíci, se před pár desetiletími objevovali i čeští obyvatelé. Začít nový život byli schopní pouze díky pomoci západních států. Neměli bychom na to zapomínat, když v dnešní době přemýšlíme o postoji k uprchlíkům. Obzvláště jsem kvitoval druhý blok přednášky, kdy se mluvilo o místních rodácích. Jsou to informace, které si většinou v učebnicích nepřečteme, a přesto se nás významně dotýkají.

Vojtěch Dvořák, 4. C

image001 copy

 

Zpět na spolek
Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.