Lezecké kurzy pro děti

FOTO fb

Od 12. září 2016 začaly znovu po prázdninách fungovat lezecké kurzy pro děti a mládež. V tomto školním roce máme přihlášen rekordní počet dětí, a to 62. Děti jsou rozděleny dle věku do tří skupin, nejvíce dětí máme v první skupině – děti 6-7 let (26 dětí), prostřední je skupina dětí 8-9 let a ve třetí skupině dětí 10 let a více máme nejstaršího lezce ve věku 14 let. Děti jsou převážně z Velkého Meziříčí, jen několik jich dojíždí z přilehlých obcí.

Lezci mají hodinový trénink dvakrát týdně, jejich hlavním instruktorem je Jiří Marek.  Samotná lekce začíná vždy rozehřátím a rozcvičením kloubů a svalů, což je u lezení velmi důležité. Slouží k tomu většinou různé hry s běháním nebo i klasická rozcvička. Samotný trénink lezení se skládá ze silového tréninku, dynamiky i vytrvalostního tréninku. Zvláště u nejmenších dětí jde často o překonání strachu z výšky a pádu, ke zmírnění pádu ze stěny se běžně používají speciální žíněnky, nebo-li bouldermatky a samozřejmě je tu jištění instruktorem.

Na lezecké stěně se využívá také různé nářadí a náčiní, nejčastěji jsou to žebřiny, provazové žebříky, šplhadla, často si trenér připraví pro děti zajímavé zpestření např. opičí dráhu, lanovku, síť s velkými oky apod.  

A co je to vlastně bouldering?

Bouldering je druh lezení provozovaný bez lana na malých skalních blocích nebo nízkých skalách několik metrů nad zemí. Název pochází z anglického slova boulder („balvan“). V současnosti získává velkou popularitu hlavně u začínajících lezců, mj. i díky své nenáročnosti na vybavení a zkušenosti. (Wikipedie)

Umělá lezecká stěna má imitovat přírodní prostředí, lezecké chyty napodobují skalní útvary.

V boulderingu se pořádají závody, zpočátku na přírodních kamenech, později se rozšířilo závodění na umělých strukturách. Od roku 1998 se v boulderingu pořádá série závodů  Světového poháru pod hlavičkou Mezinárodní horolezecké federace (UIAA),později pod hlavičkou Mezinárodní federace sportovního lezení IFSC.

A proč přihlásit děti právě na lezecký kurz?

Lezení je pro tělo velice přirozený pohyb, při kterém se posiluje opravdu celé tělo, včetně vnitřních svalů, o kterých ani nevíte, že je máte. Nejvíce jsou zapojeny ruce a svaly na zápěstí, následovány svaly na nohou. Rozložení váhy při lezení mezi ruce a nohy je velmi důležité. Při složitějším lezení, jako je lezení v převisu nebo stropě se do svalové koordinace hodně zapojují záda a břicho.

„Lezení přispívá k celkové tělesné zdatnosti a my ho často rodičům doporučujeme jako vhodnou pohybovou aktivitu pro dítě,“ uvádí dětský doktor Libor Beneš.

Z psychosociálního hlediska vede lezení k uvědomělému chování, sebepoznání, získávání důvěry v sebe i ostatní, možnost získávání společných prožitků ve skupině. Učí zodpovědnosti za vlastní rozhodnutí během lezeckého postupu a překonání strachu z možného pádu a jeho následků.

DSCN3479

Zpět na spolek
Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.