Křižanovský rodák Václav Malinský putuje pro dobrou věc

128Vlastivědná a genealogická společnost pořádala v Jupiter clubu besedu s cestovatelem Václavem Malinským. Zaplněný koncertní sál svědčil o tom, že počiny Václava Malinského zaujaly nejen členy VGS. Loni se rozhodl, že podnikne pěší cestu o délce 800 km z jednoho konce naší republiky na druhý, aby tím získal finance na péči o těžce nemocného Matěje z Brna.


DSC02549Ještě během této cesty dostal nabídku podniknout se skupinkou dobrodruhů podobnou charitativní cestu po části indických Himálají a stal se členem týmu zcela nového projektu Walk for Help (Cesta pro pomoc). Jejich cesta vedla do oblasti zvané Ladakh, nazývaná také Malý Tibet. Strávili zde pět týdnů. Již po vystoupení z letadla v Dillí pocítili kontrasty v podobě chudoby, strádání, nedostatku. Vlakem se přesunuli na sever. Po devíti hodinách cesty putovali dále džípy a po 3 dnech dorazili až do města Leh – srdce Ladakhu. Mnohahodinové putování bylo velice únavné. Tato cesta je považována za jednu z nejnebezpečnějších na světě. Zde se setkali s nomády, kteří putují v nehostinné krajině se svými stády. Pokud vlivem nepříznivého počasí, mrazu, sucha nebo nemocí o svá stáda přijdou, jsou nuceni přesunout se do měst, kde přežívají na okraji společnosti. Projekt Walk for Help spolupracuje s organizací Most ProTibet (www.protibet.cz), která podporuje zachování tradiční tibetské kultury, podporuje nomády a zprostředkovává adopci mnichů, mnišek a seniorů na dálku. Dále spolupracují s Charitou ČR, která pomáhá Nepálu po nedávném zemětřesení.

Skupinka našich cestovatelů měla to štěstí, že byla přítomna na čtyřhodinové přednášce Jeho Svatosti dalajlámy v klášteře Tikse. Kromě mnichů bylo přítomno několik tisíc místních obyvatel a hrstka cizinců, především zapálených buddhistů ze západu. Zúčastnili se i buddhistického festivalu na počest guru Padmasambhavy. Z města Leh podnikli několikadenní vyčerpávající trek do kláštera Hemis. Trpěli výškovou nemocí, vyčerpáním a únavou. Přesto se vydali na další trek k posvátnému jezeru Tso moriri ve výšce 4500 m n. m. Nejvyšší nadmořské výšky – 5700 m – dosáhli v sedle Parang La. Ve městě Kaza pobývali v buddhistickém klášteře. Jejich hlavním cílem byla vesnice Demul. Škola je zde ve zchátralé budově. Školní povinnost je od tří let. Děti zde sedí na zemi, nemají židle ani lavice. A právě tuto školu podpořili svou cestou dobrodruzi z Walk for Help. Dokazují, že charitu nemusejí praktikovat jenom bohatí. Že pomoc se dostane přímo tam, kde je zapotřebí. Na svém dalším putování po severní Indii navštívili nejvýše položenou vesnici světa Komik, dostupnou po „silnici“. Podnikli společný výlet s mniškami z kláštera k jezeru Chandra Thal. Údolí Spiti se stalo pro Čechy domovem.

Dostali se také do sídla dalajlámy a tibetské exilové vlády, města Dharamsaly. V té době však byl již dalajláma na cestě po Evropě. Útočiště také našli ve městě  Amritsar, u indicko-pákistánských hranic, kde se nachází proslulý Zlatý chrám, který patří vyznavačům sikhismu, ale poskytuje zdarma ubytování a stravu lidem bez rozdílu náboženství.

Václav Malinský je neobyčejná osobnost, kterou oslovilo poselství laskavosti, soucitu a míru. Více na jeho stránkách www.cestazasny.com

Helena Švecová

 

Zpět na spolek
Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.