Europe connecting people

V únoru tohoto roku do Velkého Meziříčí přijelo několik chorvatských obyvatel z ostrovního městečka Tisno, mezi kterými byli i členové tamního folklorního souboru. A právě s nimi jsme strávili několik společných odpolední a večerů, které vyvrcholily závěrečným vystoupením v Jupiter Clubu.

 

Uplynulo několik měsíců a role se obrátily. 20. září jsme se my, folklorní soubor Horáčan, vydali spolu se Svazem žen a žáky Základní umělecké školy VM do chorvatského Tisna, abychom na oplátku poznali nejen lidovou hudbu, ale i život našich přátel.

 

I když se zprvu cesta zdála nekonečná, ve zmíněný zářijový večer jsme dojeli do cíle. Hned druhý den nás čekal bohatý program, který začal oficiálním přivítáním tisenským starostou na radnici. Poté jsme se vydali na kopec nad městem, kde se nachází svatyně Karavaj. Každoročně v květnu se na tomto místě koná oslava, kdy se do městečka o tisíci obyvateli sjede až 15 000 poutníků z dalekého okolí. Od svatyně se nabízel nádherný výhled na Tisno a moře. Odpoledne jsme jeli do vedlejší vesničky Betina a navštívili muzeum zaměřené na výrobu lodí a informační centrum, kde jsme se představili krátkým vystoupením.

 

Třetí den nás čekal výlet na největší chorvatské jezero – Vranské jezero. Odpoledne jsme začali s nácvikem chorvatského tance pro společné vystoupení.

Následující den jsme si prohlédli důkladněji městečko Tisno a dozvěděli se více o jeho historii. V odpoledních hodinách začaly přípravy na večer. Ten víkend se v Tisnu konaly „Tradiční dny kultury“ a na náměstí se se svým programem představilo několik folklorních souborů z okolí. Vystoupení bylo ukončeno společným tancem tamního souboru spolu s námi. Vystoupení se vydařilo, den jsme zakončili společnou večeří, na které jsme ochutnali mnoho místních specialit z mořských plodů.

 

Další den jsme strávili v nedalekém Šibeniku, převážně v jeho historickém centru. Katedrála sv. Jakuba patří mezi nejkrásnější stavby evropského pozdního středověku a od roku 2000 ji nalezneme na seznamu světového dědictví UNESCO.

 

Pobyt nám v příjemné atmosféře uběhl jako voda a my jsme se poslední den ráno vydali na cestu domů. Našli jsme nové přátele, vyměnili si zkušenosti a chorvatské straně děkujeme za perfektně připravený program, nejvíce Karlu Klarinovi, dále místostarostovi Miljenku Meštrovi, Andree s malou Katjou, Anně, Mirele, Andree, Filipovi, Nenatovi a dalším.

 

Velký dík patří našemu městu, a to Radě města a pánům Josefu Švecovi, kterému se podařilo projekt přihlásit do Bruselu a získat pro tento projekt potřebné finanční prostředky a také Jiřímu Michlíčkovi, který společně s Karlem Klarinem připravili pro nás tak zajímavý program.

 

Děkujeme!


Folklorní soubor Horáčan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět na spolek
Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.