Vyslechnout přednášku o výročí kostela přišlo na sedmdesát posluchačů

vgsSedm set let od první zmínky o chrámu sv. Mikuláše se připomínalo nejen v kostele, ale i ve Vlastivědné a genealogické společnosti. V úterý 12. prosince na toto téma promluvil velkomeziříčský archivář Mgr. Martin Štindl, Ph.D., který je zároveň hlavním redaktorem knihy „Chrám sv. Mikuláše ve Velkém Meziříčí. Historie sedmi století“.

Stejnojmennou přednášku Štindl pojal jako veřejnou „ochutnávku“ z dokončené knihy. Nejprve se zastavil u listiny z 22. prosince 1317, která poprvé hovoří o kostelu sv. Mikuláše „in Mezirzicz“ a poté z každé kapitoly vybral několik obrazových ukázek a historických zajímavostí. Zaplněné auditorium koncertního sálu se tak dozvědělo o vleklých náboženských zápasech, o kněžích ze šlechtických rodů či o nejstarších bratrstvech Moravy. Na podkladu dalších kapitol pak Štindl vedle architektonického vývoje a proměn kostelního interiéru přiblížil také obsah farní knihovny a dobovou podobu chrámové hudby. Ke spokojenosti posluchačů nezůstala stranou jeho vyprávění ani dominantní věž a tzv. Děkanův dvůr v nedaleké Petrávči.

VGS

Zpět na spolek
Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.