Z. Kubíčková představila život a dílo Jaroslavy Blažkové

Kubickova.jpgDruhou část vyprávění o Jaroslavě Blažkové, zapomenuté rodačce z Velkého Meziříčí, si vyslechli z úst Mgr. Zdenky Kubíčkové posluchači úterní přednášky Genealogické společnosti. Zatímco první listopadová část byla věnována znovuobjevení Jaroslavy Blažkové, jejímu životu, dílu a rodině zejména z matčiny strany, druhá část byla věnována rodině z otcovy strany a knize Traja nebojsovia.

Díky dvacetiletému dopisnímu přátelství paní Kubíčkové s Jaroslavou Blažkovou mohli posluchači nahlédnout do soukromí autorky narozené na Vysočině, píšící slovensky a žijící v Kanadě. Její rodina se z Velkého Meziříčí odstěhovala v roce 1942 do Bratislavy. Největší část její literární tvorby tak vznikla na Slovensku a jelikož slovensky i psala, byla u nás dlouho téměř neznámá. Debutovala v roce 1961 knihou Nylonový měsíc, která se v roce 1965 dočkala zfilmování, oceněna byla několika domácími i zahraničními cenami. Blažková psala knihy především pro děti a mládež, je autorkou her a divadelních scénářů a vedla krajanský týdeník Náš domov.

Se dvěma syny, Andrejem a Markem, emigrovala v roce 1969 za svým manželem, vysokoškolským profesorem Dušanem Pokorným, do Kanady. O své emigraci řekla: „Svůj život jsem vnímala jako život rostliny než člověka. Moje kořeny sahaly velmi hluboko a to, co ze mě po emigraci zůstalo, byla uříznutá jeřabina v jedné třetině růstu, když ještě váhala, jestli přežije, nebo ne.“ Její knihy na Slovensku začaly opětovně vycházet až po roce 1989. V roce 1997 to byl výbor povídek ... ako z gratulačnej karty se shrnutím díla z šedesátých let, v roce 2003 Traja nebojsovia a duch Miquel, v roce 2005 Happyendy, kniha psaná formou dopisů kamarádce Evě o kanadské realitě v autorčině bezprostředním okolí a třech letech, kdy se starala o svého těžce nemocného manžela. V roce 2013, u příležitosti jejího životního jubilea 80 let, vyšla kniha To decko je blázon s podtitulem Spomienky rozmaznanej dcérušky. Jejím obsahem jsou vzpomínky malé Jájy na babičku Aloisii Slámovou, porodní asistentku ve Velkém Meziříčí.

Přednáška byla také věnována dědečkovi spisovatelky, Ferdinandu Blažkovi, soukenickému mistru. Jeho otec byl neznámý. Ferdinand ve svých jednačtyřiceti letech obdržel u notáře dokumenty, podle kterých se stal plnoprávným majitelem domu na Novosadech, a finanční částku; podmínkou daru bylo zachování anonymity dárce. S porodní asistentkou Marií Blažkovou vychoval tři syny, Ferdinanda, Viléma a Jaroslava (Jaráčka). Příběhy těchto tří nezbedníků, zachycené ve vzpomínkách nejmladšího Jaroslava, jsou náplní knihy Traja nebojsovia a duch Miquel. Osmileté Jáje je ve válečných letech 1941-42 vyprávěl po večerech její otec, Jaroslav Blažek. Onemocněla tehdy zápalem plic, musela ležet v posteli a léčba zabrala více než půl roku. Knihu věnovala Jaroslava Blažková své vnučce Marii Claire a píše v ní: „V naší rodině se po generace dědí tři stříbrné lžičky, starobylá brož s červenými granátky, několik v kůži vázaných knih, velké množství talentu, ale největším tajemstvím, o kterém jsme ti neřekli, je náš rodinný duch, naše tajuplné strašidlo. Poprvé se zjevil v roce 1905 pytlačícímu dědečkovi Ferdinandovi na řece Oslavě.“ Duch měl tehdy varovat pytlačícího předka před hlídkou porybného. Poté ještě zazněly další ukázky o nezbednostech tří malých chlapců. Byly také zmíněny ilustrátorky obou slovenských vydání, v prvním z roku 2003 byly použity poetické obrázky z Velkého Meziříčí autorky Blanky Votavové. Druhé ilustrovala Veronika Cabadajová.

„Mám takový dojem, že Slováci by si paní Blažkovou rádi přivlastnili. Ona sama o této knížce psala, že její vydání trvalo strašně dlouho. Že ji žádali, aby změnila místo a hlavní postavy. Jak bych to mohla udělat? Vždyť o tom městě, místě, o mých příbuzných to je? Nedávno mi spolužák poslal ze slovenského internetu ukázky, kde bylo dvakrát uvedeno místo narození Valašské Meziříčí, ne Velké, a v seznamu díla nebyli Traja nebojsovia vůbec uvedeni. Jsem proto ráda, že vás mohu ubezpečit, že Jaroslava Blažková je opravdu meziříčská rodačka,“ dodala na úplný závěr Zdenka Kubíčková.

První část přednášky je k nalezení zde. V úterý 30. ledna v 16 hodin se koná přednáška prof. Josefa Ungra na téma Nové archeologické objevy na Vysočině.

Jitka Kočí

 

Zpět na spolek
Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.