Genealogové vyslechli přednášku o slavení čínského nového roku

hong-kong-1757274 1920Ing. Petr Dohnal, který měl na podzim 2017 sérii přednášek o životě v Číně, kde služebně strávil pět let, uspořádal povídání u příležitosti čínského nového roku, který je pohyblivým svátkem a letos připadl na 16. února.

Jedná se o jeden z nejstarších stále živých svátků na světě, slaví se už přes 4000 let. Říká se jim také Svátky jara. Jsou to nejdelší čínské svátky, trvají 15 dní. Děti mají školní prázdniny ještě o několik dní delší, rodiče nemusejí do práce. Nový rok má symbolizovat nový začátek, má přinést bohatství, štěstí a prosperitu. Všemu dominuje červená barva jako symbol štěstí, naděje a úspěchů. Přípravy oslav začínají ještě ve starém roce. Všechno má svoje pevná pravidla: 23. den starého roku se slaví svátek Boží kuchyně. To znamená, že doma se vytvoří malý oltářík, na nějž se umístí ovoce, rýže a jiné potraviny a jsou předmětem úcty. Následující den, tedy 24. den starého roku, je věnován uklízení příbytku. 25. a 26. den starého roku je vyhrazen pro velké nákupy jídla, dárků a nového oblečení. Rodiny se před svátky začínají sjíždět tak, aby bylo co nejvíce členů pohromadě. V ty dny jsou na silnicích obrovské dopravní problémy. Slavnostní výzdoba domů sestává z ozdobených dveřních veřejí, vyšívaných ryb na zavěšení, červených lampionů. Svátky provází veselá rytmická hudba. Ještě před svátky se všichni muži mají nechat ostříhat. Poslední večer starého roku se koná velká rodinná večeře o deseti až dvaceti chodech ve společnosti s mnoha příbuznými. Po večeři si lidé navzájem dávají dárky. V červených nebo žlutých balíčcích nacházejí ovoce, ořechy, hračky pro děti. Peníze se také často darují, a to v typických červených obálkách. Následuje pětihodinová televizní show, kterou vysílají všechny stanice. Večer je završen mohutnými ohňostroji, které samozřejmě vrcholí o půlnoci. V první den nového roku se podává tradiční polévka s dlouhými nudlemi jako symbolem dlouhověkosti, ryby jako symbol dostatku peněz a typické knedlíčky neboli plněné taštičky. Náplň může být z mletého masa, nebo hub, zeleniny apod. Na jejich přípravě se podílí celá rodina. Knedlíčky jsou symbolem štěstí. Tento den se také odehraje návštěva chrámu. Druhý den nového roku je zvykem, že dcera navštěvuje svoje rodiče. 15. den oslav je Svátek lampionů. Samozřejmě, že lampiony mají červenou barvu. Každý večer svátků se konají ohňostroje. Stále dodržovaným zvykem je i tanec s čínským drakem. Ve svátečních dnech je zakázáno jíst rýžovou kaši, mýt si vlasy, prát prádlo, zametat, používat hrozivá slova jako „smrt“, aby k ní nedošlo. Nemá se nosit černé nebo bílé oblečení, plést jehlicemi, zabíjet zvířata nebo se do peněženky nemají dávat liché obnosy. Na závěr se účastníci přednášky pokusili vyslovit čínské novoroční přání a byli pozváni na ochutnávku novoročních knedlíčků s mletým masem. Ať je tedy letošní rok Psa co nejúspěšnější!

Helena Švecová, VGS

Zpět na spolek
Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.