Proběhla první akce VGS ke 100. výročí republiky

titulGenealogové vyslechli poutavou přednášku o „nahodilé armádě“, kterou přednesl zde ve Velkém Meziříčí Mgr. František Trávníček. Akce se uskutečnila v rámci projektu Komunitního centra pro válečné veterány v Brně u příležitosti 100 let od vzniku Československa.

Mnozí z nás míjíme denně pomníky a památníky, kde jsou jména rodáků z jednotlivých obcí, zahynuvších v I. světové válce. Jsou tam psáni společně, bez rozdílu jestli byl legionář nebo voják v rakouské uniformě. Mají zde své jméno jako rodáci obcí, ale leží neznámo kde, ve Francii, Itálii, na Balkáně, nebo v prostorách od Ukrajiny přes Sibiř až po Vladivostok, někteří zemřeli cestou domů v USA nebo Japonsku, mnozí dokonce byli pohřbeni do moře z lodí, kterými se z Vladivostoku přepravovala „nahodilá“ armáda československých legií. Od konce Velké války tak v letošním roce uplyne v listopadu 100 let, stejně tak jako tomu bude 28. října 2018, kdy si připomeneme 100 let od vzniku samostatného československého státu. Myšlenka na vznik samostatného Československa se jen velmi obtížně prosazovala a jejím hlavním nositelem se stala Československá Národní Rada se svými představiteli v zahraničí, jimiž byli Tomáš G. Masaryk, Milan R. Štefánik a Edvard Beneš. Jejich úsilí a diplomatické snahy by se však neobešly bez reálné podpory jak politiků doma, tak i krajanů a válečných zajatců, z nichž vznikla armáda – „nahodilá“ armáda dobrovolníků z řad vystěhovalců, zajatců a všech dalších, kteří měli své sny a touhy především se vrátit domů, do samostatného společného státu Čechů a Slováků. Armády, se kterou na začátku Velké války nikdo nepočítal, armády, která byla později nazývána československými legiemi ve Francii, Itálii a Rusku. Tehdy se více než 100 000 mužů zapojilo do boje za samostatnost tohoto státu. Její příslušníci bojovali ve Francii v Rotě Nazdar u Arrasu, v rámci legií u Terronu a Vouziers, v Itálii u Doss Alta, Lago di Garde, na Piavě, v Rumunsku u Dobrudže, v Rusku v České Družině od roku 1914 jako rozvědčíci carské ruské armády, v československé zahraniční armádě u Zborova a Bachmače proti rakouským a německým vojskům v roce 1917 a 1918, v sibiřské anabázi proti sovětským bolševikům a místním bandám za prosazení cesty do Vladivostoku, cesty domů, do nové republiky, ke svým blízkým, které více jak 6 let neviděli. Bojovali, umírali, byli zraněni. Někteří lehce, někteří si následky nesli po celý život. Jedno jim zůstalo společné – láska k republice, kterou pro nás ostatní vybojovali.

Přednáška bylo těchto legionářích, byla úvodem do vlastní historie, relativně nedávné a přesto zapomenuté, úmyslně i časem. Může být začátkem studia osudů vlastní rodiny, našich pradědů a příbuzných. Přednáška byla pojata jako oslava příběhů lidí, kteří vytvořili „nahodilou“ armádu, jež dosáhla věhlasu a úcty, ke které se s hrdostí můžeme hlásit i dnes, v roce oslav 100. výročí vzniku republiky, a nejen u pomníků kladením věnců.

Helena Švecová, František Trávníček

Zpět na spolek
Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.