Genealogové nahlédli prostřednictvím fotografií do Mexika

DSC02836Spojené státy mexické jsou americká země. Na severu hraničí s USA a na jihu s Guatemalou a Belize. V předkolumbovském období se na území dnešního středního a jižního Mexika rozvíjely středoamerické civilizace, například Toltékové, Mayové nebo Aztékové.

Po příchodu Evropanů do „Nového světa" dobyl mezi roky 1519 a 1521 Hernán Cortés Aztéckou říši, záhy poté obrátili Španělé pozornost na ostatní indiánské státy v oblasti, přičemž poslední dobyli roku 1697. V roce 1535 založili Španělé svoji kolonii Nové Španělsko s hlavním městem Ciudad de México na místě hlavního aztéckého města Tenochtitlán přímo na území vysušeného jezera. Sever Mexika leží v subtropickém pásu, jih v tropickém pásu. To se ale týká jen nížin (převážně na pobřeží), podnebí jinak závisí zejména na nadmořské výšce.

Na jihu a východě se setkáváme s tropickou flórou v typickém deštném lese. Různé druhy palem propletených liánami jsou oživeny pestře zbarvenými orchidejemi. Pěstuje se zde palma olejná, cukrová třtina, sisal, kokosovník, kakaovník, káva. Ze stromů se četně vyskytují cedr, dub a borovice, ve vyšších polohách jedle. Hospodářský význam má i dřevo tropických stromů. Charakteristickou rostlinou celého Mexika je kaktus, vyskytující se ve stovkách druhů. V horských oblastech Mexika se pěstuje cukrová třtina, káva, pšenice a proso. Severněji se nacházejí pastviny a louky. V Mexiku se pěstuje také velké množství tropického ovoce a různé zeleniny. Zcela na severu země se daří bavlníku.

Stát je rozdělen na 31 spolkových států a distrikt hlavního města. Některé názvy států a měst nesou jména historických osobností Mexika, jiné jsou indiánského původu.

Život indiánských obyvatel Mexika v předkolumbovském období byl prostoupen uctíváním obrovského množství bohů. Na jejich počest se budovaly rozsáhlé stavby a kultovní centra, obyvatelstvo vydržovalo početnou vrstvu kněží, kteří byli prostředníky mezi prostým lidem a bohy, putovalo do vzdálených posvátných míst a pořádalo náboženské slavnosti, jejichž součástí bývaly i lidské oběti na usmíření bohů. Za conquisty a v koloniálním období dobyvatelé (někdy i násilím) obraceli Indiány na katolickou víru. Každoročně se konají oslavy kultu Panny Marie Guadalupské, patronky Mexika. V současnosti je Mexiko zemí katolickou – převažují římští katolíci (celkem i s východními 89–90 % obyvatel).

Ciudad de México (anglicky Mexico City) je hlavní město Mexika. Leží ve vnitrozemí, vysoko v horách (2 000 m n.) a je jedním z největších měst na světě. Nejdůležitější tepnou je reprezentativní Paseo de la Reforma, což je 15 km dlouhá a 60 m široká třída lemovaná stromy. V centru města se nachází náměstí Plaza de la Constitución, zvané Zócalo, a Náměstí Tří kultur. Od roku 1987 figuruje historické centrum města společně s kulturní krajinou Xochimilco na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. K hlavním architektonickým dominantám města náleží Metropolitní katedrála (s délkou 110 metrů jedna z největších katedrál v Americe a jeden z největších barokních chrámů na světě), neoklasicistní modernistický Palác krásných umění z první poloviny 20. století, 45patrový mrakodrap Torre Latinoamericana z roku 1956. V blízkosti města (72 km východně směrem na město Puebla) se nalézá aktivní sopka Popocatépetl (5 452 m n. m.), která je zároveň druhým nejvyšším vrcholem Mexika. Za dobré viditelnosti je možno ji z města spatřit pouhým okem.

Teotihuacán je jedna ze starých mezoamerických kultur, mezi 1. a 8. stol. n. l. nejvýznamnější náboženské centrum celé Střední Ameriky. Zříceniny Teotihuacánu leží dnes necelých 50 kilometrů severovýchodně od Mexico City. Teotihuacán je nejen v mexických mýtech popisován jako zvláštní, magické, posvátné místo skrývající mnoho tajemství a ohromující svojí monumentalitou. Posvátné stavby jsou Cesta mrtvých, Pyramida Měsíce a Pyramida Slunce. Všechny indiánské chrámové komplexy měly i vlastní obranné složky, soustředěné v Citadele. Součástí komplexů byly často i vesmírné observatoře.

Chichen Itza je původní mayské město na poloostrově Yucatán, v centrální části mexického státu Yucatán, na severu Yukatánského poloostrova. Chichen Itza bylo jedno z největších mayských měst, jeho rozloha byla okolo 5 km2. Stavby jsou rozmístěny v jednotlivých skupinách, vzájemně od sebe oddělené zdmi. Nejznámější jsou tři hlavní komplexy. Velká severní plošina s dominantními stavbami El Castillo, Chrámem válečníků a Velkým míčovým nádvořím. Dále komplex Osario, který zahrnuje pyramidu stejného jména a chrám Xtoloc. Třetí skupina staveb se nazývá Centrální a náleží k ní stavby Caracol, Las Monjas a Akab Dzip. Chichen Itza je jednou z nejvíce navštěvovaných mayských památek.

Kaňon del Sumidero leží ve státě Chiapas, severovýchodně od města Tuxtla Gutiérrez. Jedná se o hluboký kaňon, kterým protéká řeka Griljava. Téměř kolmé skalní stěny dosahují v některých místech výšek okolo 1 000 metrů. 218 km2 je chráněno jako národní park. Kaňon je velmi oblíbeným turistickým cílem.

Pelenque jsou pozůstatky mayského města, které pochází z 2. století před naším letopočtem až z 8. století. V následujícím období bylo město opuštěno a zachovalo se uprostřed tropické džungle. Pelenque leží v nadmořské výšce 150 metrů, na úpatí pohoří Sierra Madre de Chiapas, ve státě Chiapas na jihu Mexika. Jedná se o středně velké mayské město, které vyniká pyramidovými stavbami, sochařskou výzdobou a bas-reliéfy. Současná rozloha památky je 2,5 km2. Má se však za to, že je to pouze desetina rozlohy původního města, které zůstává ukryto v okolním tropickém lese. K hlavním stavbám náleží Chrám nápisů, Chrám kříže, Chrám slunce.

Aqua Azul, taktéž nazývány jako "Vodopády s modrou vodou", se skládají z mnoha kaskád, přičemž největší z nich dosahuje výšky 6 metrů. Zbarvení vody do modra je způsobené vysokým obsahem minerálních látek. Přednáška o Mexiku zaujala na 70 posluchačů a rozvinula se bohatá diskuse.

V úterý 29. ledna vás srdečně zveme na přednášku o nových nálezech na novokřtěnském pohřebišti u Křibic v podání pracovníků Antropologického ústavu Masarykovy univerzity v Brně.

Výbor VGS

 

Zpět na spolek
Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.