Výstava Míry Čarka zachycuje architekturu a geometrii přírody

vystava nagyVernisáž výstavy fotografií a fotopláten s názvem Krása kolem nás proběhla v sobotní odpoledne 18. června v křižanovské sokolovně. Autorem snímků je Míra Čarek, který se fotografii věnuje již desítky let.

Slavnostní atmosféru vernisáže navodila písní Stálosť Eliška Smejkalová. Při zahájení se Mírovi dostalo uznání a poděkování od členů Vodotrysku, ale i městyse Křižanova ústy starostky Marie Smejkalové. Části proslovů se zhostil také Míra. Během úvodních slov Ondřeje Nagye zaznělo mimo jiné: „Říká se, že pro pěkné vzpomínky je potřeba víc než hezká fotka. Myslím si ovšem, že Míra má se svými fotografiemi spojené jenom ty nejhezčí vzpomínky, což je z jeho snímků cítit. Zachycuje na nich hlavně architekturu a geometrii.“

Některá jeho díla zobrazují skvosty českého stavitelství, pár fotografií předestírá autorovo zaměstnání a koníček: železnice a vše s nimi spojené. Především ale jeho fotografie a plátna zachycují stavitelství a rýsování přírody; koryta řek i vodopády, květy v rozpuku, dělníky z říše hmyzu, prchavé okamžiky rosy napadané v pavučině mezi stvoly trávy. Hosté za řad místních se bavili poznáváním míst z Křižanova a okolí, hlavolamem se pro mnohé stal snímek suchého kalichu mochyně.

Výstavu uspořádal spolek Vodotrysk ve spolupráci s Mírou Čarkem, akce byla finančně podpořena městysem Křižanov. Montáž výstavních stojanů zajistili Zdeněk Schmid, Stanislav Smejkal, Miloš Ondráček a Daniel Hibš, s instalací autorovi pomohli manželka Stanislava a syn Martin.

Výstava bude v sokolovně přístupna během července, a to od 5. do 31. července 2016 od úterý do neděle, denně mezi 16. a 19. hodinou. Zájemci o zhlédnutí mají pro přístup oslovit obsluhu Volnočasového centra Křižanov za sokolovnou, v případě zájmu o přístup mimo otevírací dobu kontaktovat členy Vodotrysku na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na tel. čísle 608 075 617.

 

Miroslav Míra Čarek se narodil roku 1961, v Křižanově žije od roku 1984. Jak sám tvrdí, „Snahu zachytit pěkné a zajímavé snímky jsem měl od mala. Fotil jsem již na základní škole, pokračoval jsem na učilišti i střední škole. Zde jsem už vedl fotokroužek. Během základní vojenské služby se mi podařilo získat povolení fotit vojenskou techniku, což bylo v době socialismu téměř sci-fi.“ Dříve fotil různými kinofilmovými přístroji, fotografie si zpracovával sám. Roku 2005 přešel na digitální fotografii, které se věnuje dodnes. V současné době jsem členem FISAIC, Mezinárodní federace pro kulturu a volný čas železničářů v sekci foto. Vystavoval také v Praze, Hodoníně, ale i v Hendaye ve Francii.

Ondřej Nagy

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.