Knihovna i muzeum nabízí o prázdninách výstavy

IMG 7888Kromě svých stálých služeb nabízí Městská knihovna VM a Muzeum VM na prazdniny výstavy

V městské knihovně připravili již před prázdninami výstavu prací žáků výtvarného oboru ZUŠ VM, kterou můžete navštívit až do 2. září. Běžně jsou během roku k vidění ve výstavní síni knihovny krom jiných vystavujících i práce dvou výtvarných skupin vedených Dagmar Masnicovou a Andreou Stehlíkovou.

„Obě třídy výtvarného oboru zdejší ZUŠ dlouhá léta každoročně prezentují práce svých žáků v naší městské knihovně. A my si toho moc ceníme! Nápaditá zadání vyučujících přetavená fantazií dětí do neuvěřitelných výtvorů mají za ty roky řadu obdivovatelů, což se odráží v tradičně vysoké návštěvnosti. Letos jsou již minulostí Novodobí Otesánci aneb Od vzniku k zániku a současnost představuje Zahrada aneb Hurá za kocourem. Přijďte se podívat, co všechno ‚způsobil‘ Trnkův poetický text. Stojí to za to,“ upřesnila ředitelka městské knihovny Ivana Vaňková.

Knihovna pečuje o čtenáře letos nově i na koupališti. Pro návštěvníky koupaliště je k dispozici knihovnička zvaná Knihobudka. „Vyber – čti – vrať“, nabádá plakátek nad knihobudkou a soudě podle ubývajících knih je o výpůjčku zájem. „Zrovna se chystám jet knihobudku zkontrolovat a doplnit do ní další knížky. Nabízíme všem nenáročné oddechové čtení na prázdniny, “ doplnila Ivana Vaňková.

Nobilita na cestách

Další výstavu, kterou je možno o prázdninách navštívit ve Velkém Meziříčí přichystalo Muzeum Velké Meziříčí. Její název je Nobilita na cestách čili aristokracie na cestách a přístupná bude do 11. září. Tvoří ji kolorované kresby zapůjčené Johannem Podstatzkým Lichtensteinem, jehož předek hrabě Alfred Karel Harrach z Rohrau a Thannhausen podnikal výpravy po různých zemích. „Kresby zde k vidění mapují cestu po Španělsku a části Afriky. Vytvořil je vídeňský malíř Goebel, jenž na cestách Alfreda Harracha doprovázel,“ přiblížila expozici pracovnice muzea Dana Cejnková. Na výstavě najdete i různé předměty z depozitáře Muzea Velké Meziříčí jako suvenýry z cest, fotoalba rodiny Harrachů, předměty denní potřeby na cesty a pro krácení dlouhých tras.

Simona Fňukalová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.