Velkomeziříčské muzeum vystavuje obrázky z cest po Španělsku

IMG 7862Ve výstavním sále zdejšího muzea se můžete prostřednictvím kolorovaných kreseb přenést do roku 1864, kdy pradědeček dnešních zámeckých majitelů, hrabě Alfréd Karel Harrach z Rohrau a Thannhausen podnikl cestu napříč Španělskem až na kraj Afriky

Právě z ní, je na výstavě nesoucí název Nobilita na cestách, k vidění osmnáct obrázků od jeho malíře Goebla, který jej na cestě na jih doprovázel. Díky nim se vydáte např. do Barcelony, Valencie, Alicante, Alhambry, Malagy či Sevilly. Dýchne na vás atmosféra dálek a zašlých časů, kdy cestování nebylo zdaleka tak pohodlné  jako dnes, ale bylo o to dobrodružnější, napínavější a snad i zajímavější.

Výstava popisuje cíle a způsoby cestování v minulosti a je obohacena o trojrozměrné sbírky z našeho muzea, vztahující se k cestování. Uvidíte předměty denní potřeby, které si takový šlechtic brával na cesty, i věci sloužící k zábavě a rozptýlení. Potěšíte se suvenýry a nahlédnete do fotoalb z rodinného archivu Harrachů.

O tom, že Alfréd Karel Harrach byl nejen vášnivým cestovatelem, ale i milovníkem umění svědčí fakt, že na svém rodovém sídle v Janovicích soustředil rozsáhlou sbírku čínského porcelánu, loveckých trofejí a militarií. Této sběratelské činnosti se věnoval se svým synem Františkem, který byl majitelem velkomeziříčského panství od roku 1908 a byl přímým účastníkem sarajevského atentátu v roce 1914.

Návštěvníci výstavy Nobilita na cestách, která je otevřena od 19. 7. do 11. 9. 2016, zaplatí jednotné vstupné 10 Kč. Ti, kteří si prohlédnou celou prohlídkovou trasu zámku, mají vstup na výstavu zdarma.

Otevřeno denně mimo pondělí, od 9 do 12, od 13 do 17, od září do 16 hodin.

Těšíme se na vaši návštěvu!

-muz-

Nobilita na cestach copy

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.