Pondělní podvečer v muzeu patřil rodinné sešlosti výtvarníků

017Alina Jašková, absolventka VŠUP, obor textilní výtvarnictví a vyučující na VOŠTŘ a SUŠTŘ v Praze, její syn Jakub, profesionální hasič, pro kterého je malba koníčkem, a jeho teta Ivana Hladíková, absolventka pedagogické fakulty v Brně a vyučující výtvarné výchovy na místní základní škole – to jsou hlavní aktéři pondělní vernisáže, která se konala na velkomeziříčském muzeu.

Návštěvníky přivítala ředitelka muzea Mgr. Irena Tronečková, hudební doprovod zprostředkovali Aneta Vrbková, Jana Mikysková a Radek Polášek. Umělci byli představeni kurátorkou Mgr. Petrou Czumalovou, která poutavě pohovořila o vzájemné propojenosti jejich tvorby, vyzdvihla rukodělnost coby základní atribut umění, ocenila dekorativní kvalitu děl i nemalou míru expresivity. Návštěvníci si mohli prohlédnout kombinované techniky a porcelánové mozaiky, kterými jsou obohacené sugestivní akrylové obrazy Ivany Hladíkové, a to: Okno plné hvězd, Voda ve vzduchu, Země vzdálená, Kapka naděje, Kruhy ve vodě, Život je kvíz, Protiklady, Zrození světla a Tři srdce – Potrat dítěte. Naproti tomu Jakub Jašek vystavil tři velkoformátové akryly expresivního stylu comics noir. Plošná tvorba byla citlivě doplněna paličkovanými náhrdelníky z tvorby Aliny Jaškové, pro niž je typická vysoká ornamentálnost, kombinace materiálů i různost tvarů.

Vernisáže se zúčastnila necelá sedmdesátka milovníků umění, pro které bylo připraveno i malé občerstvení.

Výstavu Ivana Hladíková, Alina Jašková, Jakub Jašek – Obrazy a paličkované šperky lze navštívit denně mimo pondělí, od 9 do 12, od 13 do 16, vstupné 10 Kč, pro návštěvníky muzejní trasy je výstava zdarma.

-muz-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.