Nejstarší model svatebních šatů na výstavě v muzeu je z roku 1946

orezTřiadvacet svatebních modelů z let 1946 až 1975 ze soukromé sbírky ukazuje výstava Svatba aneb Jak šel čas ve velkomeziříčském muzeu.

„Čtyřiadvacátý model má na sobě majitelka sbírky a spoluautorka výstavy Nikola Melicharová,“ uvedla při včerejší vernisáži ředitelka muzea Irena Tronečková a přivítala hosty. Nikola Melicharová z Petrůvek na Hrotovicku pak představila svoji sbírku. „Nejstarší model, který mám, je z roku 1946. Celkem vlastním asi sto dvacet šatů a k nim nepočítaně doplňků,“ uvedla sběratelka. Na výstavě jsou k vidění krom dámských šatů i pánské obleky a doplňky jako rukavičky, závoje, kloboučky, kabelky, šperky, svatební oznámení, kytice, dorty a další. K jednotlivým kusům jsou často připojeny i fotografie ženicha a nevěsty. „Vždy se snažím shromáždit z jedné svatby co nejvíc kousků, abych měla ucelenou kolekci. Nejčastěji nakupuji přes inzeráty, občas mi někdo něco věnuje. Paradoxně nejčastěji lidé, kteří jsou rozvedení nebo se právě rozvádějí,“ dodala.

Většina dámských šatů na výstavě je v bílé či světlé barvě. Tak je to zvykem i dnes. „Ve středověku tomu tak nebylo,“ dozvěděli se návštěvníci vernisáže od historičky Marie Ripperové, „bílá byla znamením smutku a vlastně byla i nejlevnější, neboť barvení látky stálo peníze." Ve středověku se šily šaty v různých výrazných barvách, hlavně v modré, růžové, tmavočervené a z materiálu jako hedvábí nebo samet – to u bohatých vrstev. Šaty tak nepostrádaly ani zdobení a zlato. Chudší lidé šili z levnějších materiálů, ale snažili se napodobovat trend. „No a ti, co si ani to nemohli dovolit, byli rádi, že mají vůbec nějaké šaty, takže to neřešili,“ podotkla Ripperová. Bílé šaty pro nevěstu tak prorazily až v polovině devatenáctého století, také díky svatbě anglické královny Viktorie, která se vdávala právě v bílém.

Martina Strnadová

Výstava je otevřena od 20. 1. do 18. 4. 2017, denně mimo pondělí, od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.