Muzeum seznámí návštěvníky s událostmi konce 2. světové války na Velkomeziříčsku

4.2. 1945Druhá výstava, která se v květnu koná ve velkomeziříčském muzeu, nese název Velké Meziříčí na konci války. Tu pro svoje příznivce připravilo muzeum ve spolupráci se soukromým sběratelem Radkem Teplým (*1987). Rodák z našeho města zde představuje svoji sbírku poprvé. Od dětství má velký zájem o vojenskou historii, zejména spojenou s regionem Velkomeziříčska. Předměty do své sbírky získává z různých půdních nálezů, z inzerátů, ale i darem od známých a příbuzných.

Návštěvníci tak spatří různé části vojenské výstroje i výzbroje, např. maskovací převlečník odstřelovače Wehrmachtu, tropické klobouky, uniformu sborů Afrika – Korps, letní uniformu výsadkáře, kořistní ruskou bundu, přešitou pro potřeby Luftwaffe, ale i drobnější věci, jako lékárničku z vojenského vozidla, vojenské knížky, či různé vybavení na cesty. Zajímavostí jsou také zbytky z bojové techniky, např. pás tanku HETZER, tzv. „Jezevec“, opuštěného Němci v okolí Velkého Meziříčí na konci války.

Dále jsou zde k vidění reálie z května 1945, na doplnění byly přidány informace z muzejního archivu, zachycující tragické události v závěru války – protiněmecké povstání a jeho následné potlačení.

Výstava je otevřena denně mimo pondělí, od 2. do 30. května 2017, v čase od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin.

-muz

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.