Concentus Moraviae uvítá ve Velkém Meziříčí francouzský Ensemble Organum

Ensemble OrganuV prostorách majestátního kostela svatého Mikuláše ve Velkém Meziříčí se ve středu 21. června rozezní mužské hlasy, aby v bohatém předivu melodických linií a ornamentů ukázaly na skrytou tvář renesance, jakou v našich krajích příliš neznáme. Hudební ornamentace, které se soubor v tomto programu věnuje, je hudební aspekt 16. století, který pro středoevropský prostor není typický.

Tuto neznámou hudební oblast nám soubor představí v jedinečné interpretaci prostřednictvím zásadních typů chorálu: byzantského chorálu, latinské duchovní monodie 15. a 16. století a korsických zpěvů. Přestože se jedná o hudbu vzniklou před staletími, její dynamika spočívá právě v ornamentaci, která jí dodává soudobou příchuť.

Francouzský soubor Ensemble Organum, který založil jeho umělecký vedoucí Marcel Perés v roce 1982, se věnuje instrumentální a zejména vokální hudbě středověku a souvisejících období, s důrazem na různé formy, které do převážně duchovní tvorby vnášely nejrůznější kulturní vlivy. Mapuje do hloubky hudbu éry Karla Velikého, starorománskou, galicijskou, ale také sardinskou, ortodoxní či arabskou.   

Koncert Skrytá tvář renesance souboru Ensemble Organum, konaný ve spolupráci s Francouzským institutem v Praze a pod záštitou J. E. Rolanda Galharaqua, velvyslance Francie v České republice, proběhne v kostele sv. Mikuláše e středu 21. června od 19.30 hodin. Vstupenky jsou v ceně 300 Kč k zakoupení zde. Více informací ohledně předprodeje vstupenek najdete zde.

Silvie Marková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.