Historické slavnosti navodí atmosféru první republiky

hsDobová móda, swingové melodie, pohádka pro děti či ukázka armádní výstroje a výzbroje. To je jenom malá ochutnávka z programu, na který se mohou těšit návštěvníci velkomeziříčského zámku první zářijovou neděli. V zámeckém areálu se budou konat tradiční historické slavnosti, které tentokrát přiblíží dobu první republiky.

Program bude zahájen v deset hodin dopoledne a nepřetržitě poběží až do půl šesté večer. Dámská část publika jistě ocení módní přehlídky, během kterých budou postupně představeny denní a večerní šaty, chybět nebude ani spodní prádlo či oděvy určené pro sport. S módou je neodmyslitelně spjat i tanec, a tak Spolek elegantních dam představí oblíbený meziválečný tanec charleston.

Vojenští nadšenci si přijdou na své během ukázky výzbroje a výstroje prvorepublikové armády či během scénky zadržení kapsáře. Pro děti je pak odpoledne připravena pohádka v podání Komediantů na káře.

S ohledem na meziválečnou dobu budou přistaveny i dobové dopravní prostředky. Zájemci si budou moci zapůjčit historické jízdní kolo a projet na něm vyznačenou trasu. Milovníci vůně benzínu a čtyřkolových vozidel zase ocení veterána, ve kterém si budou moci objednat vyjížďku městem.

Pro navození prvorepublikové atmosféry bude po celý den na nádvoří umístěna četnická pátrací stanice, pošta a stylový fotoateliér. Příznivci kávy si svůj oblíbený nápoj vychutnají ve stylové kavárně.

Zájemci o historii budou moci samozřejmě navštívit i zámecké interiéry, kde na ně budou čekat průvodci v dobovém oděvu. Prohlídky zámku budou zpestřeny výstavou prvorepublikových modelů ze soukromé sbírky Dity Desové, která působí v sekci Elegantních dam Klubu policejní historie Brno. Vedle originálních modelů budou vystaveny i zdařilé repliky šité podle historických předloh. Návštěvníci uvidí jak večerní módu, tak i šaty určené k běžnému dennímu nošení. Chybět nebudou ani modely dětské.

-muz-

Historické slavnosti

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.