Návštěvníci výstavy si mohou zahrát na detektivy

DSCN4376Návštěvníci výstavního sálu velkomeziříčského muzea mohou zavzpomínat na seriál Hříšní lidé města pražského. Až do 29. října je totiž otevřena putovní výstava Rada Vacátko, kterou má muzeum, jako dvě předcházející výstavy pohádkových kostýmů, zapůjčenou z Letohrádku Mitrovských v Brně.

Tentokrát se ovšem nejedná o výstavu pouze k prohlédnutí, ale návštěvníci se mohou aktivně zapojit, stát se detektivem a odhalit vraha. Ve skříni totiž byla s probodnutým krkem nalezena mrtvola továrníka Skalského. Úkolem návštěvníků je podle indicií, které jsou postupně umístěny na výstavě zjistit, kdo je vrahem. Jednotlivé výpovědi svědků a protokoly jsou umístěny v jídelně, šatně, na policejní stanici, v kavárně či v ordinaci. Po přečtení všech zpráv by měli příchozí odhalit vraha.

Výstava přiblíží jak jednotlivé epizody a hlavní postavy, tak i zákulisí natáčení. Nechybí ani pečlivě naaranžovaná dobová zákoutí, která přenesou návštěvníka do doby první republiky. Samozřejmostí jsou originály kostýmů hlavních čtyř mužských postav, kterými byli Vacátko, Mrázek, Bouše a Brůžek. Nechybí ani další prvorepublikové modely doplněné elegantními klobouky, kabelkami či rukavičkami.

Pro děti jak pak připraven malý koutek, kde mohou vyzkoušet svůj čich, nalézt správný klíč pasující do zámku či zkusit určit pachatele podle popisu a skládání částí obličeje na fóliích.

Výstava se inspirovala třináctidílným seriálem natočeným podle knižní předlohy Jiřího Marka, který vycházel ze skutečných kriminálních případů.

Výstava bude otevřena do 29. října každý den kromě pondělí, a to od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin. Dospělí zaplatí čtyřicet korun, děti polovinu.

-muz-

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.