Výstava v Křižanově přiblížila různé formy umění

foto 3Sál křižanovské sokolovny již potřetí zaplnilo výtvarné umění. V roce 2013 představila Výstava věnovaná Křižanovu obrazy L. Valíka, L. Hrubého, J. Kováře, Š. Parajky, E. Uhlíře, F. Skryjové, B. Vytlačilové, T. Sýkorové, A. Stehlíkové a L. Gini. Minulý rok jsme mohli obdivovat fotografie M. Čarka pod názvem Krása kolem nás. Letošní výstava "bez názvu" prezentovala díla tří žen, Boženky Mackové (Sedlákové), Andrey Stehlíkové a Kamily Kněbortové.

 

Vernisáž výstavy proběhla v neděli 12. listopadu v odpoledních hodinách. Akce byla zahájena recitací básně Jak namalovat portrét ptáka J. Préverta, zbytek vernisáže podkreslovala reprodukovaná instrumentální hudba. Výstava přibližovala různé formy výtvarného umění, zastoupeny byly fotografie, kresba, malba, koláž, počítačová grafika, prostorová tvorba a mnohé další.

Mgr. Boženka Macková (Sedláková) vystavovala své fotografie zachycující jak městskou architekturu, tak prchavé okamžiky a nahodilost přírody, při čemž poslední dobou preferuje především fotografie černobílé. Jak sama říká: „Nejvíce mě baví situace, za kterých snímky vznikají. Někdy čirá náhoda, jindy promyšlený záběr.“ MgA. Andrea Stehlíková prezentovala svoji plakátovou tvorbu. V mnoha případech tak měli účastníci možnost porovnat formu propagace jedné události v proudu času. Tvorba plakátů pro ni není pouhým „zaplněním stránky textem“, ba naopak. Psané slovo ve spoustě případů ustupuje výtvarnému zpracování. Andrea totiž tvrdí, že „plakáty by měly být něčím zapamatovatelné, proto se snažím, aby se v nich objevila nějaká zvláštnost či vtip, které by oslovené zaujal.“ Objevuje se v nich kresba tužkou, perokresba, akvarel, monotyp, ale i vystřihovánka. Kamila Kněbortová předvedla svoji tvorbu v různých formách, ať už se jedná o tempery, suchý pastel, uhel, linoryt či koláže, nebo prostorovou prezentaci hlíny a kašírování. Některá její díla jsou čistě realistická (kresby bust či mikroskopu, malby zátiší), jiná naopak ovlivněná nekonečností lidské představivosti. Mohli jsme se tak zamyslet nad tím, co by bylo kdyby... žili lidé v láhvích, město šlo spát nebo hmyz byl z klíčů.

Součástí události byla i výtvarná dílnička pro děti pod vedením Viktorie Jandové a Denisy Škopíkové. Děti si mohly namalovat hrnek či vytvořit pestrobarevný obrázek.

Přibližně šedesát účastníků si tak mohlo užít skutečně umělecké odpoledne a podívat se na umění v mnohem širším úhlu a do té doby možná netušených souvislostech.

Výstava byla ke zhlédnutí během následujícího týdne do 17. listopadu. Výstavu připravil spolek Vodotrysk za podpory městyse Křižanova. Dle vyjádření členů spolků hodlají v první polovině příštího roku uskutečnit další výstavu, která by prezentovala mladé umělce.

Ondřej Nagy

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.