Lidé se setkali s autory knihy o kostele

IMG 0360Setkání nad knihou Chrám sv. Mikuláše ve Velkém Meziříčí – Historie sedmi století se setkala s velkým zájmem veřejnosti. Lidé besedovali s autory knihy – Martinem Štindlem, Jaroslavem Mrňou, Marií Ripperovou, Zdeňkou Míchalovou, Alešem Flídrem a Daliborem Hodečkem – včera odpoledne v kostele.

Myšlenka na vznik knihy o kostele, již vydalo město před Vánoci, se zrodila v kavárně při jednom z Kafí se starostou, připomněl úvodem besedy děkan Pavel Šenkyřík. „Příprava publikace probíhala v šibeničním termínu,“ podotkl děkan s tím, že nelehkého úkolu se ujal Martin Štindl, který sestavil tým odborníků, a ti jej dotáhli do zdárného konce. Celý kolektiv čítá devět autorů, vedle již jmenovaných účastníků besedy na knize pracovali ještě Tomáš Borovský, Vladimír Maňas a Tomáš Valeš. Na splnění úkolu měli asi rok. „Přiznám se, že jsem patřil k prvním skeptikům, kteří nevěřili, že se tuto myšlenku podaří během tak krátké doby naplnit,“ uvedl Martin Štindl a dodal: „Uvědomil jsem si však, že sedmisté výročí je jedinečná historická příležitost, která se za našich životů už nebude opakovat. Chrám a s ním spojená farnost má natolik významné dějiny, že takto významné výročí a zajímavé dějiny nelze pominout.“

Autoři posléze zmínili některé historické zajímavosti, které je zaujaly, také ty, jež se nepodařilo do knihy pro její stanovený rozsah dostat. Řeč byla o Velkomeziříčské madoně, o středověkých přestavbách kostela, které jsou dosud patrné na půdě, o soužití křesťanské většiny s židovskou menšinou ve městě a mnohém dalším.

Zážitek zpříjemnila Mária Nedomová varhanním doprovodem.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.