Nežila bych jinak, vyznala Pavla Tomicová v Kočičí hře

IMG 2621První představení jarní divadelní sezony přivezlo do Jupiter clubu Klicperovo divadlo z Hradce Králové. V hlavních rolích tragikomedie Kočičí hra v režii Terezy Karpianus se představily Pavla Tomicová a Zora Valchařová-Poulová.

Kočičí hra maďarského prozaika Istvána Örkényho měla svou českou premiéru v roce 1972 v Divadle bratří Mrštíků. Od té doby byla uvedena ve stovkách repríz. Její děj se odehrává jednak v komunistickém Maďarsku, kde v malém bytě bydlí živelná Erži Orbánová (Pavla Tomicová), a jednak v Mnichově v západním Německu, kde žije upoutána na kolečkové křeslo její elegantní sestra Gizela. Poměrně stereotypní Eržin život nabourá seznámení s Pavlou Krausovou (Martinou Novákovou). Ta jí zdánlivě pomáhá znovu žít, zatímco nenápadně získává informace o Viktoru Molnárovi, bývalém operním pěvci. Je to právě on, kdo je utajovaným Eržiným milencem a pravidelným konzumentem čtvrtečních opulentních večeří, které mu ona s láskou připravuje. Pavle se podaří Viktora od Eržiky odlákat, paradoxně tak napomůže láskyplnému setkání obou sester po šestnácti letech odloučení. "Čím starší, tím moudřejší, tím pošetilejší," shrnula počínání své sestry Gizela.

Jitka Kočí

 

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.