Na speciální prohlídky zámku zavítaly čtyři stovky návštěvníků

DSCN5039Poslední květnový víkend měli návštěvníci velkomeziříčského zámku jedinečnou možnost prohlédnout si jindy nepřístupné prostory zámecké kaple a zámeckých sklepení. Součástí speciální trasy byla i návštěva zrestaurovaného sálu s freskovou výzdobou, kde pro ně byla připravena novinka v podobě digitální projekce. Ta příchozím představila hypotetickou rekonstrukci rytířského souboje.

Zámecká kaple byla v tyto dny zpřístupněna zcela výjimečně, jinak se jedná o soukromé prostory rodiny Podstatzkých-Lichtensteinů. Návštěvníci si v ní mohli například prohlédnout vitráž, jejímž autorem je německý renesanční malíř Albrecht Dürer.

Vzhledem ke krásnému počasí mohli lidé využít i možnost návštěvy zámecké terasy s výhledem na město.

Zámecká sklepení zase nabídla pohled do nejstarší historie hradu. Příchozí se mohli těšit na prohlídku skalního labyrintu či renesanční pece.

O trasu byl ze strany návštěvníků obrovský zájem, během třech dnů se uskutečnilo 21 prohlídek, na které zavítalo 404 návštěvníků.

Akci, do které se velkomeziříčský zámek zapojil, pořádala Asociace majitelů hradů a zámků, které je rodina Podstatzkých-Lichtensteinů členem. Cílem celorepublikové akce bylo přiblížit návštěvníkům rozmanitost a hodnotu kulturního dědictví, o které pečují soukromí vlastníci. Speciální programy připravilo hned 15 historických sídel napříč celou republikou. 

-muz-

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.