Heřmanice hostily mezinárodní festival dechové hudby

VeselkaDesátý jubilejní ročník Heřmanické dechovky se konal v Dolních Heřmanicích u Velkého Meziříčí v sobotu 11. 8. 2018. Již podruhé s mezinárodní účastí v rámci projektu EU Interreg – Rakousko – Česká republika, Evropský fond pro regionální rozvoj, jehož hlavním cílem je společné setkávání českých a rakouských hudebníků a příznivců dechové hudby. Za ČR se tohoto projektu účastní DH Muzikanti z Jižních Čech a Muzikanti Ladislava Prudíka.

Letos se tato setkání v ČR uskuteční v Chýnově (8. 9. 2018) a právě v Dolních Heřmanicích, kde byl pořadatelem obecní úřad. Další pak bude v rakouské obci Liebenau.

Hezké počasí a kvalitní DH přilákaly do přírodního areálu stovky příznivců tohoto žánru. Přivítali je starosta obce Josef Prudík a tradiční moderátor, zpěvák a bavič Karel Hegner z Brna. Přivítali také všechny účinkující a hosty, mezi kterými byli mj. hudební skladatelé Jiří Volf a Ladislav Prudík a textař Jaroslav Hájek. Ti také během akce vystoupili se svými příspěvky s moderátorem. Mezi jejich vystoupeními se přehrávala audionahrávka písničky autorů Ladislava Prudíka a Jaroslava Hájka – Mácova Kamenická polka, kterou složili této kamenické firmě z Kaliště, a nahrál ji soubor Státní opera Praha se zpěvem svého šedesátičlenného sboru. Píseň se moc líbila a autorům se dostalo velkých ovací.

Hlavním programem pak bylo vystoupení dechových hudeb a jako první se představila Veselka Ladislava Kubeše se zpěváky Ivanou Jelínkovou, Blankou Tůmovou, Ivanou Ročkovou a Radkem Klusoněm. Další pak byla DH Bradlaranka z Rakouska, s kapelníkem Franzem Farngruberem. Tato mladá kapela hrála bez zpěváků, a tak si jejich poslední písničku s nimi zazpívali v němčině zpěváci Drahomíra a Josef Duškovi, Iva Hrušková, Vendula Korandová a Filip Hojsák, kteří následně zpívali se svou kapelou – Muzikanti z Jižních Čech. Ty vedl kapelník Radek Hruška. Ten má také největší podíl na uskutečněném projektu. Zajistil zde ozvučení celé akce se svým zvukařem Janem Preislerem.

Dalším souborem byla domácí DH Muzikanti Ladislava Prudíka, kterou vedl trumpetista a kapelník Ladislav Prudík ml. a uměleckého vedoucího jim dělá jeho otec, hudební skladatel a tenorista Ladislav Prudík st. S kapelou zpívali zpěváci Dana Kyselá a Milan Čech. Kapela zahrála široký repertoár písniček svého skladatele a také písničky Jiřího Volfa a Jaroslava Hájka. Tečku za skvělým festivalem pak udělala moravská DH Túfaranka s kapelníkem Janem Bílkem a zpěváky Ditou Bilíkovou, Hanou Bílkovou, Vladimírem Melicharem a Miroslavem Mordychem.

K pořadí účinkujících kapel mi řekl jeden z pořadatelů, že tyto kapely vybrali podle oblíbenosti a natěšenosti posluchačů na ně, k čemuž musím dodat jen to, že Veselka i Túfaranka patří bezesporu určitě mezi naše nejlepší DH, ale oceňuji i ty další, které zde vystoupily. I jejich výkony byly skvělé, což mi potvrdili i náhodní diváci a posluchači i přítomní skladatelé. Proto považuji za vhodné poděkovat za všechny účinkujícím, pořadatelům a Obecnímu úřadu v Dolních Heřmanicích, Karlu Hegnerovi za skvělé moderování i zpívání a všem těm, kteří mají zásluhy na tomto hudebním festivalu. Do Dolních Heřmanic se bude jistě každý, kdo tu byl, rád vracet.

Karel Novotný, misionář DH

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.