Výstava vtáhne návštěvníky do doby první republiky

vernisaz copyVysavač, obchodní váhy, bankovky či mince jsou realitou všedního dne. Jak ovšem tyto věci vypadaly za dob našich babiček či prababiček, se dozvědí návštěvníci výstavy „Velké Meziříčí v období první republiky" ve velkomeziříčském muzeu.


Výstava byla zahájena v úterý 9. října slavnostní vernisáží. Úvodního slova se ujala ředitelka muzea a zároveň autorka výstavy Irena Tronečková, která zhruba pěti desítkám návštěvníků ve zkratce přiblížila vývoj Velkého Meziříčí v letech 1918–1935. Připomněla také, že tato doba nebyla pouze érou rozkvětu, ale že svoje místo mezi obyvateli měli i ti sociálně slabší. Proto také na výstavě nechybí například smaltované cedulky s nápisem „Žebrání zakázáno" či flašinet, který obce často zakupovaly válečným invalidům, aby měli zajištěn alespoň nějaký druh obživy.
Návštěvníci si mohou prohlédnout předměty denní potřeby, jako je mycí koutek, potřeby pro praní a údržbu prádla či již zmíněný vysavač značky Elektrolux s příslušenstvím v původní dřevěné krabici.
Dámy jistě ocení dobové kabelky, rukavičky či šaty, které dokonale evokují éru známou dnes již jen z filmů pro pamětníky. Nechybí ovšem ani pánské doplňky v podobě vyměnitelných manžet ke košilím, vázacích motýlků a slunečních brýlí. Kromě trojrozměrných předmětů se ve výstavním sále nacházejí desítky dobových fotografií, které zachycují tematicky rozdělené dění ve městě, jako je například samospráva, kultura, sport, sociální činnost či budovy významných institucí.
Převážná část z vystavených předmětů pochází ze sbírek muzea, oděvní doplňky a šaty jsou z půjčovny kostýmů Starý svět v Brně.
Výstava bude otevřená až do 23. listopadu, a to denně kromě pondělí od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin. Dospělí zaplatí 20 korun a děti polovinu. V případě školních skupin je vstupné 20 korun na žáka.

-muz-

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.