Festival BEZMEZ(d) představí filmy o lidských právech i výtvarná díla

bezmezd copy_copyPořadatelé druhého ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech, jedinečných hudebních kapel a výtvarného umění, který se ve Velkém Meziříčí bude konat ve dnech 9. a 10. listopadu, zveřejnili podrobný program.

 

PÁTEK

Gymnázium

16:30 / Zahájení festivalu
Festival bude zahájen vernisáží na půdě Gymnázia ve Velkém Meziříčí.
Vernisáž hudebně doprovodí Honza Dvořák hrou na mandolínu.

17:30 / promítání filmu Za hranicemi možností
“Ty nejsi lidská bytost, jsi atletka,” říkává gymnastce Ritě Mamun její nemilosrdná vrchní trenérka. Snímek odvrácených stránek sportu odhaluje ruský tréninkový systém, který v honbě za dokonalostí překračuje všechny meze.
Po filmu následuje debata s významnými mladými sportovci z Velkého Meziříčí, pozvánku přijala Anna Vodná, házenkářka, nebo Erik Teplý, boxer.

Lezecká stěna

20:00 / Action painting / Akční malba
Volný projev malby založený na uvolnění. K malbě se využívá cákání štětcem či špachtlí a též lití barvy z plechovky. Umělec je nucen využívat celé tělo.

DJ set Ondřeje Dvořáka byl k Action paintingu zvolen záměrně. Ondřej si skládá vlastní alternativní hudbu, kterou dokáže autenticky podtrhnout výraz v malbě.

22:00 / Miira bude pokračovat svým DJ setem, na vlně indie a dark electra.

23:30 / Golda zakončí páteční noc svými klasickými hudebními peckami, obvykle přehrává na svých vinylových deskách rock, uvidíme, co si pro nás připravil tentokrát.

SOBOTA

Gymnázium

14:30 / promítání filmu Prachy v prachu
Estonské divadlo NO99 se rozhodlo čelit celospolečenskému znechucení z panujících praktik v politice provokativním způsobem – ohlásí vytvoření nové politické strany. Autorský dokument odhaluje slabiny dnešní demokracie a poukazuje na sílu občanské společnosti.
Po filmu následuje debata s mladým občanským aktivistou Jakubem Čechem z Prostějova.

17:30 / promítání filmu Dál nic
Stavařům se ani po sedmi letech nedaří uvést do provozu dálnici D8. Dokončení stavby blokuje série žalob občanského sdružení Děti Země, která poukazuje na nezákonný průběh celého projektu. Film o nefunkčnosti státu je rámován působivými obrazy krajiny Českého středohoří.
Po filmu následuje debata s tématem výstavby silnic a dálnic. Debaty se účastní předseda hnutí Děti Země Miroslav Patrik.

Lezecká stěna

20:00 / Pavla Bastlová
Autorka si své promyšlené texty i dechberoucí hudbu skládá sama. Při zaznění prvních tónů alternativních skladeb se zatají dech každému. Pavla nás o jejich textech donutí přemýšlet ještě dlouho po poslechu.

MeziKvěty
Za něžným názvem se skrývají dvě slečny Kateřina a Zuzana. Připravily si jejich oblíbené písničky, které mají coverové zpracování. Jejich vystoupení bude této mladé kapely úplně první.

21:00 / Oposmlouva
Jestli jsi fanouškem alternativní hudby, která si nebere servítky, tak si určitě přijdeš na své. Skupina pravdivě předává svůj pohled na svět.

22:30 / LetRouRou
Tato kapela nás přenese do blues-rokenrolového času, jsou inspirovaní Rolling Stones, Muddy Waters či The Doors. “Nabízí ke konzumu syrovost rokenrolu a hořkost blues s notnou dávkou psychedelie.”

VYSTAVUJICÍ UMĚLCI

Františka Orságová
"Motivem pro obrazy byla cesta domů. Člověk často vidí jen cíl a nevnímá okolí. Přitom kolikrát není důležitý cíl, ale ta nevyjádřená cesta k němu. Tak vzniká šedivá/hnědá plocha okolo jako abstraktní vyjádření okolí. Absence zobrazení, nevyslovené, všední svět přichází do konfrontace s něčím konkrétním jako je poodhalení panoramatu s domečky v zatáčce."

Žaneta Havelková
"Malá sbírka těch nejsilnějších a velmi osobních fotografických vzpomínek. Momenty s lidmi i bez lidí, škola, vesnice a především pohledy na město, které mi bylo několik měsíců domovem: Vientiane, Laos."

Petra Pavlíčková
"Tato řada fotografií je pro mě krokem pryč z naší digitalizované doby, kdy můžete nafotit stisknutím jednoho tlačítka tisíce fotografií a stisknutím jiného tlačítka je všechny zase smazat. Tato série je návratem k analogovému fotoaparátu, který naprosto mění tohle uvažování, je mnohem úspornější, protože může vzniknout pouze omezený počet snímků a je naopak potřeba každé stisknutí spouště tisíckrát zvážit. Navíc ruční vyvolávání fotografií v improvizované temné komoře, je návratem k řemeslným kvalitám fotografie."

 Ondřej Voráč
"Nechávám se vést náhodností vlastní mysli, snažím se využívat co možná největší mozkové kapacity, jaké jsem schopen. Dlouhé chvíle sedím a přemýšlím, jak dál, jak z toho ven. Volnost a propuštění imaginace jsou klíčem k zámku mentální radosti a osobního tvarování. Obraz jako uvolnění, obraz jako čas a intimní uklidnění."

Tereza Havlíková
"Podnětem pro vznik těchto maleb byl můj vztah k místům, kde se lidé nachází na cestě. Místa, která zpřítomňují pohyb, kde se potkávají a kříží cesty různých lidských existencí, kde vše sdílíme a jsme svědky všeho, co se kolem nás děje. Kde se útržky našeho života stávají příběhy mezi ostatními. Okamžik, pomíjivost, odchod a samota. Davy skrývající osamělé lidské příběhy, které se odráží a ubíhají za oknem vagónu."

Iva Vlesiva
"V hlubinu nořit se,
ke dnu jít,
mysl svou opustit,
v srdci žít."

Veronika Kallusová
"Obrazy jsou reprodukcemi známých obrazů přetvořených do schématického minimalismu, jedná se o koncept, který upozaďuje ústřední téma obrazu a podporuje jeho barevnou skladbu. Tento koncept respektuje původní kompozici, přesto jí ale deformuje do geometrických tvarů, nejčastěji obdélníků a čtverců, snaží se docílit homogenní plochy osvobozené od autorova rukopisu."

Kryštof Vaculík
"200 kg přírody, 800 kg těl a 300 kg fantazie.
Protřepat, nemíchat.
Trochu schizofrenní a trochu úchylný.
Trochu dobrodružný a trochu erotický.
Nábožný leč bezbožný.
Malá Pandořina skříňka.
Danteho Peklo a Božská komedie."

Alžběta Drcmánková
"Portrét často zobrazuje osobu hledící přímo do objektivu, ale pohled může být směrován i mimo osu. Portrét ve výtvarném umění je popisné zobrazení konkrétního jedince, zpravidla člověka. Cílem je, aby fotografie zobrazila podobu, osobitost nebo náladu portrétovaného. -Wikipedie
‘skeny středoformátových analogových filmů’"

Adéla Bílková
"Zachycuji světlo míst pomocí camery obscury vyrobené z krabičky od sirek. Fotky posléze přenáším na plátno v desítkách lazurních vrstev."

Markéta Staňková
"Zdálo se mi o nich, jakoby existovali v naprosté symbióze, jako jedno bytí. Prolínání snění a skutečnosti."

Olga Staňková
"Abstrakcí vyjadřuji své názory a myšlenky na objektivní pravdy či přemýšlím nad aktuálními globálními problémy, nechávám na divákovi svou vlastní interpretaci. Nutím čtenáře přemýšlet a vysvětlovat. Mé obrazy pouze reflektují čtenářovo smýšlení. "

Bazooka Boy
„Všechno je“.

Adam Hubocký
"Skrývám se za číslem 0951 a růžovou barvou, nejraději se vyjadřuji skrze komiks a city nechávám vystupovat na povrch v malbách."

Pavel Oulehla

pdfBROŽURA_bezmezd.pdf

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.