Premiéru filmu o Jakubu Demlovi zhlédly stovky lidí

IMG 6283Nový dokumentární film Úděl a bolest Jakuba Demla měl včera premiéru v kině Jupiter clubu. Režisér Libor Smejkal představil bezmála třem stovkám diváků výsledek čtyřleté práce.

„Pamatuji si, že můj tatínek jednou Jakubu Demlovi řekl: Škoda, že se o vás vůbec nemluví. To by se mělo. A strejček odpověděl: Jozífko, jednou to bude, za padesát let. A stalo se, jenže tatínek toho nedožil,“ uvedla při premiéře praneteř Jakuba Demla Marta Milotová.

IMG 6262Podnět ke vzniku filmu o Jakubu Demlovi dal učitel Josef Pěnčík (1925–2016) z Jinošova, který vytvořil i první verzi scénáře. „Jakub Deml, to je kontroverzní osobnost a velice těžké téma. Nechtěl jsem do toho zprvu vůbec jít,“ přiznal režisér Libor Smejkal a dodal: „Sešli jsme se čtyři, pan učitel Pěnčík, Antonín Smaha, farář Pavel Kryl a já. Domluvili jsme se, že film natočíme, ale bylo otázkou, kdo se toho ujme. Nikdo se nenašel. Tak to zbylo na mě, protože se už od svých dvaadvaceti let zabývám filmařinou.“ Začalo sbírání materiálů, písemností, výroků odborníků, jejich třídění, to trvalo dva roky. Další dva roky probíhalo samotné natáčení, protože bylo třeba zachytit všechna roční období, různá vzdálená místa apod. „A od ledna do poloviny dubna letošního roku jsme stříhali, dělali korektury. Ještě měsíc před premiérou mi znalkyně Demlova díla Daniela Iwashita posílala opravy, aby ve filmu byly opravdu jen ty doložitelné skutečnosti,“ popisuje nelehkou práci Smejkal.

Nakonec vznikl film, v němž se autor nedržel jenom Demlova díla, nestavěl události v jeho životě chronologicky, ale snažil se kněze a básníka představit komplexně a lidsky jako složitou osobnost i obyčejného člověka osamoceného ve světě, který mu nerozumí.

Dokument Úděl a bolest Jakuba Demla je věnovaný památce Josefa Pěnčíka. Má devětasedmdesát minut, v nichž je vměstnaných patnáct kapitol věnovaných například kořenům Demlova rodu, jeho studiím i přátelství s Otokarem Březinou, bohoslovectví, sestře Matylce a dalším důležitým ženám v jeho životě. Končí kapitolou Úmrtí a dílo básníka v proměnách času. Získal podporu města Velké Meziříčí, obce Tasov a dalších sponzorů. Premiéru filmu spojenou s besedou autorského týmu pořádala Vlastivědná a genealogická společnost při Jupiter clubu.

Martina Strnadová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.