Slunko nahrálo CD Bylinky – písničky z hrnečku

foto Bylinky_noviny_2Pěvecký sbor Slunko nahrál CD Bylinky – písničky z hrnečku. Ve Velkém Meziříčí bude poprvé představeno na Adventním jarmarku ZŠ Školní 29. listopadu od 15 hodin a poté 2. prosince od 16.45 při akci Adventní světýlka na náměstí.

 

Pěvecké sbory při Sluníčko, Slunko a Harmonie ZŠ Školní netřeba ve Velkém Meziříčí a okolí příliš představovat. Jejich dosah však není pouze regionální. Mnohá ocenění sbírají napříč republikou. To vše pod vedením Olgy Ubrové a Andrey Svobodové – dvou umanutých sbormistryň a učitelek. Jejich píle a chuť objevovat nové, podpořené talentem i zapálením dětí a jejich rodičů, řadí naše sbory k tomu nejlepšímu v rámci celé České republiky. To nezůstalo nepovšimnuto u tvůrčí dvojice Josef Fojta a Emanuel Míšek. Začátkem roku 2018 nabídla spolupráci na projektu Bylinky. Písňový cyklus byl ještě pod názvem Apotéka realizován během velmi úspěšných květnových vystoupení v Jupiter clubu. V průběhu příprav padla myšlenka natočit ojedinělé pásmo jednadvaceti písní a veršovaného průvodního slova na CD. Přes drobné potíže bylo album Bylinky – písničky z hrnečku natočeno letos na podzim. Ke spolupráci byl přizván herec Josef Somr, který se excelentně ujal průvodního slova a také herci Slováckého divadla v Uherském Hradišti, kde na motivy desky o bylinkách vzniklo představení Anička a bylinkové kouzlo, které mělo premiéru na sv. Martina. Během uherskohradišťské premiéry bylo cédéčko požehnáno ředitelem Rádia Proglas P. Martinem Holíkem. Za kmotry mu byli ředitel divadla Michal Zettel, dramaturgně Iva Šulajová, primáš Hradišťanu Jura Pavlica, zvukař Jiří Klement a Kamila Šťastná ze společnosti Sonnentor. Na pódiu stanuli i Olga s Andreou a samotní autoři. V našem městě bude bylinkové album uvedeno do života během Adventního jarmarku v ZŠ Školní 29. listopadu v 15:00 a také během Adventních světel na velkomeziříčském náměstí v neděli 2. prosince. Bližší informace se dozvíte na facebookových profilech Harmonie nebo Bylinky – písničky z hrnečku. K zakoupení jsou Bylinky v krámku Marie Markové v Komenského ulici. Ať vám chutnají.

Emanuel Míšek (autor textů k Bylinkám)

foto Bylinky_noviny_1

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovo autora

S Andreou a Olgou se známe od dob sboru IUVENTUS při ZUŠ ve Velkém Meziříčí, který v devadesátých letech vedla Hana Doležalová. Jsme naladěni na podobnou notu, a proto volba Slunka a Harmonie byla jasná. Navíc oba sbory zpívají krásně. A tak jsme si plácli. Myslím, že nikdo z nás nelituje. Album Bylinky – písničky z hrnečku je neobvyklé, velmi pestré a snad i vtipné. Nejen pro děti. Ty se při poslechu baví svými věcmi. Dospělí se zase mohou nechat konejšit dědečkem Josefem Somrem, nezvyklými rýmy a krásnou hudbou Josefa Fojty.

Emanuel Míšek (autor textů k Bylinkám)

 

JAK NÁM CHUTNAJÍ BYLINKY?

Jsme všichni moc rádi, že se CD Bylinky líbí. Podělíme se s vámi o pár ohlasů od posluchačů.

Osmiletá Terezka, zpěvačka sboru Slunko, přiběhla po zkoušce za maminkou do auta: „Maminko, honem zavři dveře u auta!“ Začala křičet a brečet radostí. „Dneska jsme poslouchali ve zpívání to naše cédéčko. Mami, až ho budeme spolu poslouchat, budeš mít potřebu mě obejmout a líbat!“

 

SMS od maminky prvňáčka ze ZŠ Školní:

„Dnes jsme si zakoupili CD Bylinky. Zastavil se u nás čas a jen posloucháme a já se místy dojímám. Chválím a obdivuji.“

 

Vážené sbormistryně,

chtěl bych Vám upřímně pogratulovat k výsledku Vaší práce, který mně v podmínkách školního sboru přijde takřka neuvěřitelný. Dnes jsem si v klidu poslechl celé CD a můj obdiv k Vašemu sboru ještě narostl (předtím jsem slyšel jen písničky, do kterých jsme něco dohrávali). Moc gratuluji k Bylinkám.

Herec Slováckého divadla, jinak též Podběl lékařský

 

Z internetových stránek obchůdku v Třebíči, kde se CD Bylinky prodává:

Mám tu tentokrát pro vás něco opravdu výjimečného a jedinečného. Pro všechny generace, pohladí po duši a provoní váš domov. Nové CD Bylinky od učitele mojí dcery Emanuela Míška a jeho kamaráda Josefa Fojty.

Je kouzelné, něžné, humorné a poučné nejen pro děti. Víte třeba, na co se používá maliník, šišky z chmele nebo třeba jmelí? A „když chceš míti čisté katě, oddávej se často mátě“, jste věděli?

Jednadvacet bylinek a bezmála tolik básniček v podání Josefa Somra. Album vyniká svéráznou poetikou a překrásnou hudbou. Ale nečekejte nějaké umělé zvuky. Album je z větší části hráno na klasické nástroje, což dojem čisté přírody ještě více podtrhuje.

Nazpíváno je dětmi ze sborů Slunko a Harmonie z Velkého Meziříčí a herci Slováckého divadla v Uherském Hradišti. Proč zrovna Slováckého divadla? Protože na základě tohoto CD tam vzniklo představení Anička a bylinkové kouzlo.

Já jej poslouchala snad už desetkrát a ještě jsem se dost nenabažila. Věřte mi, že Ježíšek udělá radost pod stromečkem každému, kdo ho tam najde. Kdo neuslyší, neuvěří.

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.