Smutná zpráva zasáhla rodinu Kinských ve Žďáru nad Sázavou

Thamar KinskyDne 17. dubna 2019 zesnula v rodinném kruhu v Paříži hraběnka Kinská z Wchynic a Tetova, rozená kněžna Thamar Amilakvari.

Paní Thamar se narodila ve Francii v roce 1935. Její rodina pocházela z Gruzie, odkud emigrovala před Stalinovým terorem. Její otec Dimitri Amilakvari se stal legendární postavou Francouzské cizinecké legie a padl za de Gaulleovy Svobodné Francouze u El Alamein v boji proti Hitlerovi. Část rodiny, která ještě zůstala v Gruzii, byla za Stalina systematicky vyvražděná, případně perzekuovaná.

V roce 1958 se vdala za svého vzdáleného příbuzného hraběte Radslava Kinského po jeho emigraci do Francie. Měla dva syny – Constantina, žijícího ve Žďáru nad Sázavou a Karla Mikuláše, žijícího v Paříži. Po celý svůj profesionální život se věnovala jaderné energii ve Francouzském Commissariat á l'énergie atomique a v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii a hovořila pěti jazyky.

Po navrácení majetku rodině Kinských v restitucích se s manželem Radslavem Kinským zabydlela na Zámku ve Žďáru nad Sázavou. Milovala krásy Žďárska a v okolí měla také mnoho přátel. Bohatou síť přátel měla také po celém světě a využívala ji pro podporu rozvoje Žďáru a České republiky (například díky Evropské chartě cisterciáckých památek, jehož prvním českým členem se stal právě Žďár). Byla společenská a milovala svoji zahradu, kterou mohli návštěvníci každoročně obdivovat při zámeckých Dnech otevřených zahrad. S hraběnkou Thamar Kinsky odchází moudrý, hluboce kulturní a přívětivý člověk a významná osobnost našeho regionu.

Pohřební mše bude slavena v úterý 23. dubna 2019 v 15 hodin v gruzínské pravoslavné kapli Sv. Nino, 6 rue de la Rosière, v Paříži. Bude pohřbená v rodinným hrobu Amilakvari v Paříži.

Rekviem se uskuteční v sobotu 11. května 2019 v 15 hodin v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše ve Žďáře nad Sázavou.

Pro více informací, prosím, kontaktujte:
Ing. Martina Sedláková
marketingová manažerka
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel: 724 087 063

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.