Vojáci naverbují rekruty. Přijďte na historické slavnosti

historické slavnostiPřímá účast na historických slavnostech, příležitost k vyzkoušení dobového oblečení a zbraní a v neposlední řadě možnost zúčastnit se vojenských bojů v zámeckém parku.


To všechno čeká na dobrovolníky z řad velkomeziříčských občanů, kteří se nechají naverbovat do městské hotovosti.
Verbování bude probíhat v pátek 4. září od půl osmé večer na Náměstí, kde bude vybráno deset nejzdatnějších rekrutů, kteří budou změřeni, oblečeni do historických kostýmů a vybaveni zbraněmi. Následně se spolu se zbylými účastníky shromáždění odeberou za svitu pochodní na zámek, kde již bude připravena další část večerního programu.
Druhý den dopoledne budou noví rekruti zaškoleni a seznámeni s vojenským životem. Po zbytek víkendu se budou účastnit všech vojenských akcí spolu s ostatními vojáky. Kromě oblečení a zbraně obdrží rekruti také jídelní misky a celý víkend se tak budou moci stravovat s ostatními vojáky v táboře.
Bohatý program
Po celý první zářijový víkend bude možné navštívit i zámecké a muzejní expozice. Ve šlechtických salonech budou na návštěvníky čekat průvodci v dobových kostýmech, chybět nebudou ani šermířské vstupy.
I v letošním roce bude možné bezplatně navštívit výstavní sál. Tentokrát na příchozí čeká výstava „Ze sbírek muzea aneb Co ukrývá depozitář", na které jsou mimo jiné vystaveny i předměty z doby renesance a třicetileté války.
Kromě bohatého programu, během kterého se budou střídat šermíři, hudebníci, tanečníci či divadelníci, si budou moci návštěvníci prohlédnout i práci zručných řemeslníků. Na zámeckém nádvoří a v parku bude pracovat sedlář a hrnčíř, chybět nebude ani ukázka práce se dřevem, kůží, cínem či výroba svíček.
Stylové občerstvení a hry
Pro návštěvníky bude připravena stylová krčma, ve které se budou podávat grilovaná masa s omáčkami dle dobových receptů, klobásy či sladké placky.
V zámeckém parku si budou moci lidé zdarma vyzkoušet i dobovou hernu, která nabídne karty, kostky či vrhcáby. Zahrát si budou moci buďto mezi sebou, nebo přímo s majitelem herny.
Během víkendu navštíví areál také historické postavy. V sobotu přivítá městskou radu majitel panství Jan Jetřich z Dubé a Lipé, v neděli poctí Meziříčí svou návštěvou vojevůdce Albrecht z Valdštejna. -muz-

celý program naleznete  ZDE - pdfHistorické_slavnosti_-_plakát_copy.pdf

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.