Lubomír Brabec s kytarou provedl posluchače staletími

IMG 3447 Kytarista, ale též cestovatel, zanícený sportovec a od loňského roku také držitel Medaile za zásluhy o stát v oblasti umění od prezidenta republiky Lubomír Brabec zahrál v rámci Kruhu přátel hudby ve Velkém Meziříčí. Ve středu 15. dubna představil posluchačům svůj program Kytara v čase staletí.

Předskokanem se mu stal mladý kytarista základní umělecké školy Marko Pešek ze třídy učitele Petra Němce. Ten úvodem zahrál skladbu soudobého autora Lea Brouwera.

IMG 3435 To Lubomír Brabec začal se svým programem ve století šestnáctém se skladatelem Johnem Downlandem. Pokračoval přes Leopolda Silviuse Weisse, Fernada Sora, Maria Castelnuova-Tedesca, Francisca Tárrega až po století dvacáté a Benvenuta Teziho. „Kdo to myslí s kytarou jen trochu vážně, měl by hrát Tárrega," poznamenal Lubomír Brabec, který každou novou skladbu svého programu i jejího autora podrobně představil. Právě u Tárrega se pozastavil déle a poté zahrál jeho skladbu Gran Jota v šestatřiceti variacích. Tak nejen bohatě ukázal široké možnosti hudebního nástroje, ale i své mistrovství.

Zajímavostí je, že Lubomír Brabec propojuje hru na kytaru i se svojí cestovatelskou vášní. V roce 1997 uskutečnil vůbec nejjižnější koncert klasické hudby v historii, konkrétně na lodi Greenpeace Arctic Sunrise u ostrova Nelson na 6. zemském světadílu v Antarktidě. Jako by mu však jeho hudební aktivity nestačily, věnuje se také sportu, a ne jednomu. „V současné době mám sportovních vášní několik," píše na svých webových stránkách Brabec, „kromě koní to je lyžování ve volných terénech, skialpinismus, potápění, canyoning, túry po horách, horské kolo, bruslení, přibylo muškaření a nyní vede jachting."

Text a foto: Martina Strnadová

IMG 3430

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.