Nedělám špatná rozhodnutí

IMG 6592Starosta Josef Komínek je aktivním komunálním politikem za sociální demokracii ve Velkém Meziříčí již čtvrt století. Působil jako předseda místní organizace ČSSD, nyní je předsedou sociální demokracie na Žďársku. Osm let byl velkomeziříčským radním, poté dalších jedenáct let se podílel na vedení města z pozice místostarosty. V říjnu loňského roku převzal funkci starosty po odstoupivším Radovanu Necidovi. A po letošních komunálních volbách byl zvolen starostou Velkého Meziříčí na další čtyři roky.

Jak složité pro vás bylo rozhodování, zda se budete znovu ucházet o post starosty, zejména po předchozí roční zkušenosti v této funkci?

Rozhodl jsem se, že do voleb jako lídr půjdu, ale ambice, že bych měl být znovu starostou, jsem si žádné nedělal. Říkal jsem si, že bych mohl dosáhnout na pozici místostarosty, kde jsem pracoval tři volební období. Po volbách se situace vyvinula tak, že se třináct zastupitelů rozhodlo, že nechtějí přijmout vítěze voleb. Vznikla koalice a automaticky mi nabídli, abych ve funkci starosty pokračoval. Přemýšlel jsem o tom a po roční zkušenosti jsem jim potvrdil, že do toho půjdu.

Co bylo hlavním důvodem vašeho rozhodnutí?

Hlavně jsem nechtěl odejít od rozpracovaných úkolů. Bylo potřeba intenzivně se věnovat dokončení mostu přes řeku Balinku, neboť ulice Třebíčská je jedna z hlavních přístupových komunikací do lokality Čechovy sady a ve směru do Třebíče. V příštím roce nás čeká oprava dálnice nad městem, takže chceme zahájit jednání s policií, s ministerstvem dopravy a Ředitelstvím silnic a dálnic. Měli bychom začít projektovat zimní stadion, DPS na ulici Hornoměstská v budově po bývalém internátu hotelové školy a začít s projektem aquacentra.

Máte už sestavené koaliční programové prohlášení? Co se do něj vaší ČSSD podařilo prosadit?

Ano. Je tam například osvobození od poplatků za komunální odpad. Po dlouhé debatě v koalici jsme se shodli na variantě osvobodit děti do 3 let a seniory nad 70 let. A pak jsou tam další projekty – zimní stadion a přestavba internátu na dům s pečovatelskou službou. Je potřeba, aby se zastupitelé shodli na jedné z variant. Zda se držet jen rozsahu daného dotací a postavit dvoupodlažní DPS, nebo přidat z městského rozpočtu víc, vybudovat DPS tří nebo čtyřpodlažní a mít byty už i do rezervy na několik let. Pokud totiž novou DPS postavíme, prodali bychom starý dům na ulici Komenského a zvažujeme i přestavbu domu na ulici Strmá na rozjezdové byty pro mladé rodiny, které ve městě chybí.

Jaké další úkoly jsou před vámi?

Každý rok se chceme pustit do revitalizace některého ze sídlišť ve městě. Alespoň některých ulic. Už jsme začali na Krškově ulici, kde jsou nové povrchy a chodníky. Podobně bychom měli pokračovat v ulicích Ve Vilách, na Kolmé, Generála Jaroše, Čechově. Je to práce na několik let. Poté by bylo vhodné přesunout se do Čechových sadů. I tohle sídliště už začíná stárnout.

Určitě budeme jednat o rozšíření inženýrských sítí na Hliništi pro stavbu dalších rodinných domů. Etapa, která by se měla začít v příštím roce projektovat, je pro asi dvacet devět domů. Do budoucna by tam mohlo stát až čtyřiašedesát nových domů.

Plánuje na Hliništi město i služby pro obyvatele?

Je v plánu výstavba víceúčelového hřiště a také něco pro menší děti.

Jak to v současné době vypadá s dostavbou velkého obchvatu města?

Územní rozhodnutí bylo vydáno a teď se čeká na nabytí právní moci. Máme s krajem domluvené schůzky, protože určitě chceme, aby stavba obchvatu pokračovala. Pokud Kraj Vysočina nestihne požádat o dotaci na další etapu obchvatu letos, máme zájem, aby tak učinil v příštím roce. Ta možnost snad bude.

S Krajem Vysočina chceme jednat i o dalších dopravních prioritách. Je to třeba křižovatka na obchvatu nahoře u obce Oslavice. V listopadu na snídani s BESIPem jsme ji opět otevřeli jako první bod. Společně ji vidíme jako problematickou. Dopravní studie křižovatky navrhuje tři varianty řešení. Jedna je snížit rychlost a přidat další dopravní značení. Ale podle mého názoru už je na křižovatce přeznačkováno a řidiči to ani nestíhají sledovat. Další dvě varianty jsou přestavba na okružní křižovatku – buď oválnou, nebo klasickou. Přikláníme se k tomu kruhovému objezdu a chceme o tom jednat s krajem.

Velkým tématem byla a asi stále je oprava náměstí.

Na náměstí jsme do základního rozpočtu zatím žádné peníze nezařadili. Soutěž dopadla, jak dopadla. Je to škoda. Stála peníze a čas mnoha lidí. Je na zastupitelích, jak budou chtít v otázce náměstí pokračovat. Ale že bychom znovu dělali architektonickou soutěž, to určitě ne. Pokud bychom měli něco podniknout, tak formou klasického výběrového řízení. Prvořadý krok je zajistit parkovací plochy v centru města. Osvědčil se nám areál Svitu, a už jsme jednali s majitelem Nového Svitu o rozšíření otevírací doby průchodu na náměstí i přes zimu. Problém je s příjezdovou cestou k provizornímu parkovišti, ten musíme dořešit s Lidlem.

Šance získat od Lidlu jejich pozemek stále není?

Možná by byla, kdybychom mu nabídli jiný lukrativní pozemek v centru města. Ten však nemáme. A v této chvíli platí, že Lidl chce v našem městě stavět. Dohodne-li se s městem, je připraven projektovat.

V čem vidíte největší problém města?

Osobně cítím mezi zastupiteli stále napjaté vztahy. Uvidíme po prvních jednáních, zda se situace zklidní. To vidím jako hlavní cíl, aby zastupitelé začali mezi sebou normálně komunikovat. Děláme tu práci přece pro občany a ne pro sebe. Samozřejmě, každý máme nějaký svůj volební program, ale jeho prosazení je hlavně o komunikaci mezi jednotlivými stranami. Občas je potřeba i uznat názor jiné strany. V napjaté atmosféře se potom hůře pracuje.

Jaký máte plán na řešení dopravní situace v souvislosti s modernizací dálnice nad městem v příštím roce?

Už jsme k nám pozvali na jednání ředitele krajské policie Miloše Trojánka, který o našem problému ví. V té souvislosti nás tíží ještě další velký problém, a to je nová policejní stanice pro Policii ČR. Měli jsme příslib, že v roce 2019 začnou s její výstavbou v bývalém areálu technických služeb, ale zatím se nic neděje. S panem Trojánkem bychom tedy chtěli řešit oba problémy. K jednání o dálnici bychom pak přizvali i zástupce ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic.  Chceme dosáhnout aspoň toho, aby do města nesjížděly kamiony.

Ze složité dopravní situace se naše město dlouhodobě nemůže dostat.

Od doby, kdy jsme začali s opravou ulice Novosady, se to táhne. Každý rok něco. Ale má to i svá pozitiva. Nově zrekonstruované komunikace jsou bezpečnější a komfortnější pro všechny uživatele.

Dostal jste ve volbách nejvíce preferenčních hlasů. Co je, podle vás, hlavním důvodem?

Samozřejmě mě potěšilo, že mi dali voliči takovou důvěru, ale těžko se mi to hodnotí. Starosta vždycky dostane hodně hlasů, na lidi to působí. Ale myslím si také, že jsem nedělal nic záporného, žádná špatná rozhodnutí. Podařilo se mi alespoň na ten rok zastupitelstvo uklidnit, což jsem sliboval. Uvidíme, jak to bude dál.

V čem vidíte volební neúspěch komunistů, kteří se v našem městě poprvé nedostali do zastupitelstva?

Myslím si, že konkrétně tady u nás měli špatně sestavenou kandidátní listinu. Reklamu, kterou si komunisti udělali v místních tiskovinách svou kandidátkou bez fotek, těžko mohli voliče oslovit. A pak se také domnívám, že jde o celorepublikový problém. Celkově se levicové strany včetně nás potýkají s úbytkem voličů, vyjma Žďárska, kde sociální demokrati dopadli jako jedni z nejlepších v České republice. Jinak jsme ztratili mnoho zastupitelů, starostů, ztratila se Praha…

Celorepublikově panuje politická krize. Jak ji vnímáte?

Asi nebudu radit Janu Hamáčkovi, ale řeknu, jak to vidím já. Nemyslím si, že bylo dobře, že jsme několik měsíců neměli obsazené ministerstvo. Stále se váhalo a čekalo, nevím na co. To byla chyba. Je otázkou, zda měla sociální demokracie do této vlády chodit. V situaci, jaká je teď, když tak dlouho trvalo, než sociální demokrati do vlády vstoupili, lze nyní těžko odhadovat, jestli by z ní nyní zase měli utíkat. Nevím, který je ten správný krok. Na druhou stranu, kdyby sociální demokracii měla nahradit SPD, to je na zvážení.

Promítá se celostátní politická situace nějak do koalice ve městě, kde je spolu s ČSSD i ANO?

ANO má dva nové zastupitele. Myslím si, že oba dva jsou rozumní pánové, kteří zatím v komunální politice nebyli. Takže se zatím rozkoukávají. Nemyslím si, že by do jejich práce problémy shora měly nějak zasahovat. Myslím si, že i oni to cítí tak, že jsou tu proto, aby dělali něco pro město a jeho občany. Ostatně, co se týká kraje, tam spolupráce ČSSD s ANO funguje.

Jak jste spokojen s oslavami 100 let republiky v našem městě?

Podle mě byly důstojné. Začali jsme několika akcemi už v průběhu roku – filosofický festival, výstavy, historické slavnosti. Bylo jich dost, zapojily se školy, různé spolky a organizace, což je velmi dobře. I samotná oslava 28. října, kdy jsme zasadili lípu a odhalili pomník, byla důstojná. Přišlo hodně lidí.

Příští rok to bude 30 let od sametové revoluce. Bude město něco pořádat k tomuto výročí?

Zatím jsme se o tom nebavili, ale určitě by bylo dobré nějakým způsobem to výročí uchopit. Zapojit hlavně studenty, gymnázium. Zapomínat bychom na to určitě neměli.

Co byste si do dalších čtyř let starostování přál?

Byl bych rád, kdyby volební období proběhlo v klidu. Abychom se nad vším dokázali, když ne domluvit, tak alespoň pobavit. Aby po čtyřech letech občané neřekli, že jsme se tady jenom handrkovali a nic jsme pro ně neudělali. Oni si nás zvolili, tak bychom měli pro město něco viditelného udělat.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.