Třináct zástupců z řad ohařů bojovalo o Pohár MS Družba Vídeň-Dobrá Voda

64851029 2566685146674864_7434538318647263232_nV sobotu 22. 6. 2019 uspořádali členové Mysliveckého spolku Družba Vídeň – Dobrá Voda kynologickou akci, na které se prezentovalo celkem 13 vůdců se svými ohaři. Nejpočetněji bylo zastoupeno plemeno maďarský ohař krátkosrstý, zvaný též vyžla (6x), dva představitelé našeho národního plemene Českého fouska, rovněž dva obdobně vyhlížející Němečtí drátosrstí ohaři a jejich varianty krátkosrstý i dlouhosrstý. O pohár se ucházel také u nás méně obvyklý Slovenský hrubosrstý ohař. Na Pohár se sjeli milovníci lovecké kynologie nejen z České republiky, ale též ze Slovenska a Rakouska.

Po slavnostním zahájení, uvedeném hospodářem spolku Vladimírem Zástěrou, byly odtroubeny lovecké fanfáry. Rozhodčí Bc. Martina Sedláčková (OMS Havlíčkův Brod), Martin Petr, Karel Souček a Dušan Zalaba (všichni OMS Žďár nad Sázavou), seznámili soutěžící s jednotlivými disciplínami a zkušebním řádem pro výkony ohařů a po rozdělení do dvou skupin se aktéři doprovázeni koronou, rozešli na svá stanoviště. Zkoušela se práce v poli, v lese i ve vodě. Psům svědčilo výborné počasí, měli velkou odhodlanost a chuť k práci. Přesto absolvovalo v I. ceně pouze 7 ohařů, na prvním místě se s plným počtem bodů 400 umístil německý drátosrstý ohař Brix od Žehuňského rybníka s vůdcem Petrem Patočkou z Vysoké nad Jizerou, který zároveň získal ocenění za nejlepší pole a nejlepší práci s liškou. Ta byla náročná pro psy díky tzv. ohrádce, což je vykopaný příkop obložený jehličím, ztěžující práci psa při doskoku, neboť liška je obzvláště pro mladší psy v mordě těžko uchopitelná a mnoho jich na této disciplíně často pohoří. Tento pes i s vůdcem předvedli výkon na vysoké úrovni, kterou jen potvrdili, že oprávněně získali 1. místo v květnové kvalifikaci na letošním Memoriálu Richarda Knolla, což je prestižní soutěž pro nejlepší ohaře z České republiky. Druhé místo obsadil loňský vítěz s 398 body německý krátkosrstý ohař Mak ze Sedlinky, s vůdcem Šimonem Janů z Polné, třetím nejlepším účastníkem byla s 392 body fena Maďarského ohaře krátkosrstého Adryn z Pelestrovských lesů, vedená zástupkyní něžného pohlaví Zuzanou Matějkovou z Kunovic.

Po náročné a dobře odvedené práci bylo pro všechny připraveno vynikající občerstvení, za což patří dík všem členům spolku a ženám v myslivosti pomáhajícím. Podávalo se pečené maso z divočáka, klobásy z grilu a srnčí guláš, jako dezert několik druhů moučníků a různé teplé i studené nápoje. Poděkování také patří sponzorům, kteří věnovali věcné ceny pro soutěžící. Letos to byly firmy Vinné sklepy Zapletal Velké Bílovice, Poex, Jelínkova vila.
Tento pohár se konal již podruhé a je i nadále přáním všech, aby se zařadil i v dalším roce mezi oblíbené kynologické akce a postupně se stal tradicí, na které je možné stavět.

„Lovecké kynologii zdar!"

-dc,-ks, pro MS Družba Dobrá Voda – Vídeň

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.