V balinském ekocentru oslavili úrodu

hry s bramboramiOslavou úrody se stala podzimní akce 4. 10. v chaloupeckém ekocentru v Balinách.

Přilákala více než stovku zájemců, kteří mohli zhlédnout či přiučit se něco o krouhání a nakládání zeleniny na kvašení, pečení bramborových placek s povidlím nebo česnekem, vaření kompotu z jablek, opékání zeleniny s bylinkovou solí na ohni a dalších aktivitách. Nechyběly ani ochutnávky, třeba ječmenného sladu, ze kterého se připravuje pivo.
Dobrou náladu podpořili svým vystoupením harmonikáři. Ukázky vypěstované biozeleniny představili Machovi z Osové Bítýšky a Pospíšilovi z Holubí Zhoři. „Inspiraci pro další sezónu mohli návštěvníci načerpat na výstavě Přírodní zahrady. Děti zkoušely poznávat zeleninu po hmatu a přiřazovat správné natě ke kořenům. Dostalo se i na jízdu s kotoučem, zvířátka z brambor a bramborová tiskátka," popsala Jana Audy, vedoucí ekocentra.
Ekocentrum Chaloupky Baliny zahájilo svou činnost na podzim loňského roku. Od té doby zde nabízí výukové programy pro školy a zahradně terapeutické programy pro znevýhodněné osoby. Pro osoby s handicapem otevřely Chaloupky v Balinách na jaře tohoto roku sociálně aktivizační službu Klub Lebeda, který má v současné době přes třicet pravidelných klientů. Ojedinělý bezbariérový areál se také stal cílem řady odborných exkurzí a získal již několik ocenění.
„Díky akcím jako je Slavnost úrody můžeme naši činnost představit široké veřejnosti a propagovat tak přírodní zahradničení a zahradní terapii", upřesnila Jana Audy. Akci finančně podpořil Kraj Vysočina.

-red-

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.