Úložiště radioaktivního odpadu může být v sousedství. Chcete vědět víc?

ulozistePrůzkumné práce v nedaleké lokalitě Horka představí zítra v Rudíkově Správa úložišť radioaktivních odpadů

Lokalita HORKA se nachází na území obcí Hodov, Rohy, Oslavička, Budišov, Nárameč, Vlčatín, Osové, Rudíkov a Oslavice.

Představení geologicko-průzkumného projektu se uskuteční v sobotu 17. 10. od 10 do 14 hodin v hostinci U Komínků v obci Rudíkov.

Pro všechny zájemce budou zajištěny svozy, kdy každou celou hodinu minibus objede všechny obce a zájemce sveze/rozveze vždy k obecnímu úřadu dané obce (Budišov, Hodov, Náramač, Oslavice, Oslavička, Osové, Rohy, Vlčatín).

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) zde plánuje průzkumy spojené s hlubinným úložištěm a proto se budou moci občané seznámit s jednotlivými metodami průzkumu, prohlédnout si geologické nářadí pro práci v terénu, anebo různé typy geologických map. Doplní oficiální projednávání plánu geologicko-průzkumných prací na obecních zastupitelstvech. Průzkumy chce SÚRAO zahájit začátkem příštího roku.

„Projekty GPP detailně popisují vše, co se bude v rámci průzkumů dít. Jedná se pouze o první etapu, bez vrtných prací. Tato etapa nemá žádný vliv na běžný chod obcí. Chceme místní veřejnosti ukázat, jaké informace nám tyto průzkumy pomohou získat, k čemu je využijeme a co bude výsledkem," vysvětluje ředitel Správy úložišť Jiří Slovák.

Návštěvníci budou mít možnost seznámit se s jednotlivými metodami průzkumu (geofyzikální, geochemický, hydrogeologický atd.), včetně harmonogramu prací, počtu pracovníků apod. K vidění budou mimo jiné nejrůznější geologické nástroje a pomůcky, geologické mapy a počítačové modely, vzorky místních hornin i horninové vzorky pod mikroskopem. Případné dotazy na místě zodpovědí přítomní pracovníci SÚRAO. Pro zájemce bude k dispozici autobusový svoz z okolních obcí do místa konání akce.

Cílem první etapy průzkumů je zúžit počet lokalit před další etapou geologických průzkumů s vrty do hloubky 500 – 1000 metrů.

Projekty geologicko-průzkumných prací pro zbývající dvě lokality (Březový potok, Hrádek) jsou v přípravě a prezentace metod proběhnou buď ještě do konce roku 2015, anebo na začátku roku 2016.

Zdroj: www.surao.cz

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.