Policisté se zaměřují na kontroly mysliveckých honů

myslivost copy copyNastal čas honů. Ročně projde na Vysočině kontrolou pět desítek honů a zkontrolováno je zhruba 1 000 osob

Každoročně v podzimních měsících provádějí policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie kraje Vysočina kontroly na mysliveckých honech.

Letošní kontroly jsou v plném proudu. Dohled nad konáním mysliveckých honů budeme provádět až do konce letošního roku. Loni policisté v našem kraji provedli kontrolu na 46 honech, kde zkontrolovali celkem 1041 osob a 1057 zbraní. Při loňských kontrolách policisté nezjistili žádné přestupky.

Při kontrolách se policisté zaměřují na kontrolu dokladů, a to zbrojních průkazů, průkazů zbraní a loveckých lístků. Fyzicky kontrolují také zbraně, u kterých ověřují zejména výrobní číslo, a také zda je předložená zbraň opatřena platnými zkušebními značkami. Policisty při kontrole zajímá také celkový stav zbraně. Na místě policisté provádějí namátkové orientační dechové zkoušky s cílem prověřit, zda nejsou myslivci před honem nebo v jeho průběhu pod vlivem alkoholu.

Kontrole technického stavu zbraně věnujeme velkou pozornost. Pokud zjistíme, že stav zbraně je nevyhovující, zakážeme jejímu držiteli střelbu a vyzveme ho, aby předložil zbraň Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. U všech osob, které při honu manipulují se zbraní, mohou policisté provádět orientační dechovou zkoušku, a to nejen na začátku honu, ale také v jeho průběhu nebo těsně po jeho skončení. V loňském roce jsme požití alkoholu u žádného z kontrolovaných účastníků honů nezjistili. V případě, že bychom u myslivce při konání honu zjistili požití alkoholu, nesměl by dále pokračovat a na místě bychom zadrželi jeho zbraň. Podle množství zjištěného alkoholu bychom za přestupek uložili blokovou pokutu nebo protiprávní jednání oznámili k projednání správnímu orgánu.

Pokud policisté při honu zjistí u některé osoby porušení zákona, mohou na místě uložit blokovou pokutu až do výše pěti tisíc korun. Když je protiprávní jednání závažnějšího charakteru, policisté ho oznamují k projednání správnímu orgánu. V případě, že se držitel zbraně dopustí v době tří let dvou v zákoně vyjmenovaných přestupků, hrozí mu odnětí zbrojního průkazu, neboť přestane splňovat podmínku spolehlivosti dle zákona o zbraních.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.