Tříkrálová sbírka končí ve čtvrtek

DSC 0220Závěr letošní Tříkrálové sbírky se blíží. Ještě do 14. ledna je možné v ulicích potkat skupinky koledníků. Těch se při šestnácté sbírce zapojuje zhruba 1900 po celém žďárském okrese, kde působí Oblastní charita Žďár nad Sázavou.


„V průběhu sbírky došlo k navýšení počtu kasiček. Objevily se totiž další oblasti, kde se místní rozhodli do sbírky zapojit jako koledníci. Jde například o Prosetín, Čtyři Dvory a Brťoví. Celkový počet kasiček je v tuto chvíli 468," sdělila Veronika Dobrovolná, koordinátorka Tříkrálové sbírky pro oblast Žďáru nad Sázavou.

Mezi koledníky nepatří pouze dobrovolníci, kteří jsou s Charitou v kontaktu při Tříkrálové sbírce, ale i charitní zaměstnanci. Většina z nich se pravidelně zapojuje ve svých již tradičně navštěvovaných lokalitách.

Každým rokem ve svátek Tří králů vyráží skupinka pracovníků na Městský úřad ve Žďáře nad Sázavou. Vedení města se jejich účastí rozhodlo zpestřit novoroční setkání pracovníků, při kterém letos již podruhé zazněla tříkrálová koleda i za přítomnosti velblouda Kamila.

Ve Velkém Meziříčí se tříkrálové koledy účastní vedoucí denního stacionáře Nesa Alena Poulová. „S naší skupinkou navštěvujeme stejné domy, což vidím jako výhodu, protože za několik let si na naši návštěvu občané již zvykli a někteří nás již očekávají. Líbí se mi, že Tříkrálová sbírka není jenom o vybírání peněz, ale také že lidem popřejeme do nového roku. Obzvláště u některých starších lidí je znát, že mnoho návštěv k nim během Vánoc nepřijde a jsou vděčni, když jim děti zazpívají. Jako vedoucí jedné ze služeb vím, že vybrané peníze opravdu pomáhají," vysvětluje Alena Poulová a s úsměvem dodává: „Moji tři králové se vždy moc těší na starší paní, která bydlí sama v patře a má problémy s chůzí. Ta nám peníze posílá z okna v hrnečku na provázku."

Do Tříkrálové sbírky se zapojuje i ředitelka Oblastní charity Žďár nad Sázavou Jana Zelená, a to především přípravou občerstvení pro novoměstské koledníčky: „Je to taková drobná forma poděkování a zároveň povzbuzení pro koledníky. Přichází většinou ušlí a vymrzlí. Proto je fajn, když si mohou vypít teplý čaj, dát něco dobrého, posedět a předat si zkušenosti a zážitky."

Důležitou činností, kterou vykonává vedoucí jednoho ze zařízení žďárské Charity Klubu v 9 Ivana Ptáčková společně s uživateli, je šití obleků pro koledníky. „Jsme rádi, že můžeme sbírku podpořit alespoň takto," vysvětluje Ivana Ptáčková.

Do celostátní sbírkové kampaně se s kasičkou zapojuje i sama koordinátorka Tříkrálové sbírky Veronika Dobrovolná. Nejen, že má na starosti celou organizaci od zapečetění kasiček až po sčítání výtěžku, ale zvládne i nasadit korunu a vyrazit do terénu s dětmi jako vedoucí skupinky.

Lenka Šustrová

IMG 5052

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.