Budoucí kuchaře a číšníky čekají závěrečné zkoušky. Víte, kolik připraví tabulí?

DSCN6960Rok se s rokem sešel a žáci 3. ročníku oboru vzdělání Kuchař – číšník se budou opět připravovat k závěrečným zkouškám.

Nejprve musí zpracovat tzv. samostatnou odbornou práci (SOP). Letošní témata jsou velice obsažná, posuďte sami.
Díky prvnímu tématu „Setkání na farmě" ochutnáme dýňový svět na farmě u Pipků. Letem světem navštívíme farmu ve Švýcarsku, kde jistě oceníme některé švýcarské speciality. Ale pojďme zůstat v domácím prostředí a uvítejme jaro na statku nebo se nechme díky své fantazii pozvat na rodinné setkání na farmě u příležitosti zlaté svatby. S tímto tématem můžeme krásně proplout celým kalendářním rokem, tak doufám neodmítnete pozvání na dobírky na statku (dokončení sběru brambor) nebo zabijačku na statku. A když už opravdu plujeme letošním kalendářním rokem, nesmíme zapomenout na nejkrásnější svátky v roce, a proto všichni přijměte pozvání ke štědrovečernímu stolu.
Druhé téma „Z pohádky do pohádky" nás všechny vrátí do krásných dětských let, kde se fantazii meze nekladou. Zavřete oči a pojďte s námi putovat krajem „Krkonošských pohádek". Při našem putování potkáme „Kocoura Mikeše" na svých cestách. Naše výlety vedou do pohádkové vesničky v Podlesí na Vysočině a mílovými kroky zavítáme do sousedního Slovenska, a to přímo do Vysokých Tater, kde pozdravíme „Krále sokolů".
„Jídlo jako součást zdravého životního stylu" je název třetího tématu. Nebojme se toto téma rozvinout a ukázat všem, že naše gastronomie je jedna z nejlepších. V první řadě se snažíme vařit z regionálních potravin. Určitě mnoho z nás miluje dary našich rybníků. Co Čech to sportovec, tak nám určitě není cizí stravování vrcholového sportovce a jestli jsme jen trošičku na pochybách, tak si uvědomíme, že i stravou můžeme léčit. Studentská léta jsou pro některé z nás už velmi vzdálená a vzpomínky na školní stravování nám mohou vštípit myšlenku, že i česká kuchyně může být zdravá. Farmářské trhy jsou zárukou kvality při přípravě pokrmů a žáci při závěrečných zkouškách už vědí, jak se kvalitní pokrmy snoubí s vínem.
K poslednímu tématu „Mořský svět" lze dodat, že ryby a mořské plody se stávají nedílnou součástí české kuchyně a měly by být pravidelným hostem na našem jídelníčku. Jeden z našich žáků si proto zajede zarybařit do Norska.


Toto jsou témata, kterým se naši žáci začínají věnovat. Úkol mají dosti náročný. Oni už na svém zadání pracují a Vás, milí čtenáři, bych chtěla poprosit o odpověď na malou kvizovou otázku.


Dokážete z toho krátkého článku vyčíst, kolik slavnostních tabulí zhlédneme?
Správné odpovědi posílejte na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 4. 3. 2016.
Pět vylosovaných výherců obdrží krásné ceny.
Bc. Hana Lavická

DSCN6981DSCN6959 copy copy

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.