Velikonoční jarmark byl v Křižanově poosmé

160319 - Velikonocni jarmark -  003Vajíčka, osení, mazance a beránci, kuřata a zajíci, mrskačky... Nic z toho nechybělo na Velikonočním jarmarku, který uspořádali členové spolku Vodotrysk 19. března v Křižanově již poosmé.


Místní sokolovna se odpoledne zaplnila prodejci nabízejícími různé rukodělné výrobky. Bylo jich ovšem o něco méně než minulý rok. „Několik vystavovatelů se nám omluvilo s tím, že vše již prodali na výstavách v Dobré Vodě a Velkém Meziříčí," říká Radomíra Schmidová, jedna z hlavních organizátorů jarmarku. I přesto jsme na stáncích v sále mohli obdivovat i zakoupit nejrůznější šperky, velikonoční osení, výrobky pletené, háčkované i paličkované, skleněné vitráže, všelijak zdobená vajíčka, obrazy i s léčivou silou, zajíce ze sena, plyšové slepice a kuřata, lízátka a mnohé další. Největší úspěch pravděpodobně slavily velikonočně zdobené muffiny, po kterých se doslova jen zaprášilo. Své stánky tu měly i Domov Kamélie Křižanov a Dětské středisko Březejc.

Návštěvníci, kterých letos bylo 250 až 300, si mohli nazdobit věnce a srdce z březového proutí, které namotaly členky Klubu důchodců Křižanov. Ke zdobení byly vřele nápomocny učitelky mateřské školy ZŠ a MŠ Křižanov. Hoši si pak mohli uplést mrskačku pod vedením Milana Hladíka.

Pódium sokolovny hostilo velikonoční jarní výstavu. Při vstupu na jeviště jsme míjeli Moranu, bohyni zimy a stáří našich slovanských předků. Symbolizovala odchod zimy. Na začátku výstavy seděla již na svém trůnu Vesna, slovanská bohyně jara a mládí. Místo vlasů měla kočičky, kolem krku náhrdelník z barevných výfuků vajec a v klíně držela košík plný květů. Po její levici byla dřevěná paleta zaplněná vejci zdobenými všemi možnými způsoby. Výstavě dominoval obří kurník zaplněný drůbeží z tvorby dětí místní mateřské školy. Jejich výrobky byly přítomny na celé výstavě. Okolo „slepičárny" byli zajíci ze sena. Hned vedle byla tabule nazvaná Ptačí zob. Talíře i sklenice byly zarostlé pšenicí, zbytek stolu zaplňovalo zrní a různá semínka, které zobali ptáci. Decentní sváteční tabule byla prostřena podle Marty Nagyové. Jedním z hlavních motivů byli letos motýli. Papíroví motýli z dílny Andrey Stehlíkové se třepotali zavěšeni na starém kole. Háčkování motýli Jany Boudové byli usazeni na třešňových větvích. V podání Boženky Sedlákové byla romantická Snídaně v trávě velmi vkusně slaďující jak moderní, tak starší prvky. Veliký zájem vzbudily zavěšené žárovky jako vázičky s květy narcisů, taktéž od Boženky. K vidění byly i vyhlášené paličkované ozdoby Stanislavy Čarkové, dále se na výstavě podílely Vendula Skryjová, Petra Jandová, Jana Stehlíková i starostka městyse Marie Smejkalová. „Každý rok si říkáme, že nemůžeme nic nového vymyslet, ale vždycky překvapíme i sami sebe," vyjádřila s k výstavě Boženka Sedláková, její hlavní tvůrkyně.

Snad to organizátorům takto vydrží i do dalších let, ať se v Křižanově nadále mohou ladit na velikonoční a jarní strunu.

Ondřej Nagy

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.