Na ZŠ Sokolovské věnovali den Karlu IV.

zs sokolovska projektovy denOsmnáctý duben se na ZŠ Sokolovské nesl ve znamení dne stráveného s osobností Karla IV., jehož sedmisté výročí narození si letos v květnu připomeneme.

Žáci prvního i druhého stupně se během celého dopoledne seznamovali s různými oblastmi Karlova života, nechali se pohltit dobovou módou, architekturou, zvyklostmi a někteří z nich měli štěstí a vyzkoušeli si dobovou zbroj a potěžkali gotické zbraně. Zhlédli dokumentární film – Karel IV., z boží vůle císař, ti menší pak vybrané díly z Dějin udatného českého národa – a vyplňovali přidružený kvíz. V rámci tříd prošli soutěží skupin, kdy testovali svou krátkodobou i dlouhodobou paměť, schopnosti porozumění čtenému textu a ve výsledku pak všechny své znalosti o populární osobnosti. Následně relaxovali ve výtvarné dílně a různými technikami přenášeli na papír to, co je ze 14. století nejvíc oslovilo, někteří zvolili gotickou módu, jiní účesy, zbroj, korunovační klenoty, zlatý dukát, gotickou architekturu, velké oblibě se těšilo gotické písmo. Také ti nejmenší si ze svých výtvarných dílen přinesli domů výrobek. Den v duchu středověku se dočkal završení v podobě divadelního představení historického projektu Faber, které nás vtipnou, zábavnou a současně naučnou formou seznámilo s dalšími perličkami ze života našeho hvězdného panovníka. Žáci devátých tříd se v rámci exkurze do Prahy mohou těšit na návštěvu výstavy věnované Karlu IV. ve Valdštejnské jízdárně a spolu s osmáky na přednášku během Filozofického festivalu.

Mgr. Petra Táborská

FABER

zs sokolovska projektovy den2

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.