Gastroštafety se letos zúčastnilo sedm odborných škol

baristeVe středu 11. května 2016 pořádala Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí tradiční den gastronomických soutěží, kterých se zúčastňují žáci odborných škol z celé republiky i ze zahraničí.

Oslovujeme odborné školy z celé republiky a organizujeme tři soutěže. V rámci letošních gastronomických soutěží mohli návštěvníci zhlédnout také 20 slavnostních tabulí, které připravili a předvedli žáci 3. ročníku oboru vzdělání Kuchař – číšník. Všechny slavnostní tabule byly velmi pěkné.
Den plný gastronomických soutěží na Světlé se i díky příznivému počasí vydařil. K tomu jistě přispělo zaujetí všech účastníků, ale také perfektní organizace soutěží, a za to patří poděkování všem zaměstnancům školy. Vždyť do přípravy a samotného průběhu soutěží byla zapojena celá škola, každý tzv. přiložil ruku k dílu. Zejména pak je třeba poděkovat těm žákům, pedagogům a zaměstnancům školy, kteří přípravu a vlastní průběh gastronomických soutěží organizačně zajišťovali.
Všichni účastníci získali cenné zkušené zkušenosti v profesích barman, barista a číšník. Motivující je také setkání žáků z různých škol, všem nám přináší také nové společenské zážitky.
Již dnes se těšíme na všechny přátele Světlé, kteří k nám 12. října 2016 zavítají na 39. Gastroden a budou tak moci znovu zhodnotit gastronomické dovednosti našich žáků.
A jak hodnotí letošní ročník gastronomických soutěží jejich organizátoři, garanti?
BARMANSKÉ SOUTĚŽE
Je již tradicí, že se v polovině května konají na Hotelové škole Světlá a SOŠŘ ve Velkém Meziříčí barmanské soutěže.
Ve středu 11. května 2016 pořádala naše škola celostátní barmanskou soutěž PHILIBERT ROUTIN CUP 2016, 18. ročník klasické barmanské soutěže. Letos poprvé byla soutěž vypsána v kategorii FANCY SOFT DRINK, to znamená v přípravě nealkoholických osvěžujících nápojů, kde hlavní složkou jsou ovocné šťávy. V receptuře byla jediná povinná složka, soutěžící musel do receptury zařadit sirup francouzské firmy Phlibert Routin. Jedná se o velmi kvalitní sirupy, které jsou dobrými nositeli vůně a chutě. Každý soutěžící představil vlastní recepturu. Výsledkem byla pestrá přehlídka nealkoholických letních drinků.
Letošního ročníku se zúčastnilo 22 soutěžících z Blanska, Moravského Krumlova, Prostějova, Teplic nad Metují, Nového Města nad Metují, Uherského Hradiště, Poličky, Šuran a z naší školy. Za reprezentaci děkujeme Simoně Janíkové, Denise Jurkové a Denise Bibrové.
Všichni soutěžící předvedli velkou snahu a mistrovství. Nad hladkým průběhem soutěží dohlížel kolektiv odborných komisařů vedený garantem PhDr. Zdeňkou Endlicherovou.
Za účast a vzornou reprezentaci soutěžícím děkujeme a přejeme hodně profesních úspěchů.
BARISTA SVĚTLÁ CUP 2016
4. ročník soutěže v přípravě kávy, základů baristiky, je určena pro žáky středních gastronomických škol a pro mladé barmany do 20 let. Soutěže se zúčastnili zástupci škol z celé ČR. Soutěž byla limitována počtem 10 soutěžících. Úkolem bylo vytvořit v patnáctiminutovém limitu 4 porce espressa, 4 porce cappuccina a 4 porce volného nápoje postaveného na porci espressa. Zdá se, že se jedná o jednoduchou práci, ale opak je pravdou. Zvládnout technologii, hygienu, komunikaci se zákazníkem a limitovaný čas je velmi náročné. Právě stanovený časový limit, jeho dodržení bývá příčinou diskvalifikace. Hlavním sponzorem soutěže je pražírna kávy Amárescoffee Poděbrady, která nám nabídla šest druhů kávy z celého světa včetně fairtradové kávy z Peru.
Hlavním garantem soutěže byl certifikovaný barista Michal Křižka, držitel certifikace SCAE, který společně s dalšími 6 členy odborné komise dohlížel na profesionalitu mladých začínajících baristů, se kterou byli spokojeni.
Soutěž trvala do pozdních odpoledních hodin a všichni jsme si užívali příjemné atmosféry ve fiktivní kavárně.
Těšíme se na příští ročník, který bude v souladu s vývojem baristiky obměněn.
GASTRO ŠTAFETA 2016
Úkolem soutěžícího družstva v Gastro štafetě, které tvoří chlapec a dívka, je v co nejkratším časovém limitu zdolat štafetovým způsobem překážkovou dráhu a prostřít stůl pro čtyři hosty.
K disciplínám, které musí soutěžní družstvo absolvovat, patří: dovezení bedny nealkoholického piva na rudlíku, na podnosu přenést v jedné ruce čtyři talíře, poskládané ve standardu „přenosový talíř", dále otevření a nalití dvou třetin piva do půllitrových sklenic a nakonec na podnosu přenést čtyři kávové sety. Studenti tedy prokazují své profesní schopnosti, zručnost v přípravě a mrštnost ve zdolání překážkové dráhy.
Letošního 5. ročníku tradiční týmové soutěže „Gastro štafeta 2016" se zúčastnilo 20 soutěžících ze sedmi odborně zaměřených středních škol z celé ČR, dokonce přijeli soutěžící i ze Slovenska, a to ze Střední odborné školy v Šuranech. I letos nám přálo počasí a studenti se se zadanými úkoly „poprali" velmi statečně, někteří si dokonce chtěli trať zaběhnout ještě jednou. První místo vybojovala Střední škola hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují. Jmenovitě to byli Hanka Grimová a Jan Fiebinger, kteří si převzali krásnou sadu nožů z rukou Ing. Stejskala, vedoucího oddělení organizace školství Kraje Vysočina. Druhé místo vybojovala dvojice dívek z SOU zemědělské a služeb Dačice – Pavla Razimová a Kateřina Vázlerová, které byly raritou letošního ročníku, neboť se nenašel odvážný chlapec z této školy, který by se soutěže nezalekl. Třetí místo obsadili studenti z SOŠ a SOU Polička, Markéta Havlíčková a Zdeněk Kubiš. Vítězům gratulujeme a těšíme se na viděnou na 7. ročníku Gastro štafety. Poděkování patří všem organizátorům, rozhodčím a vedení školy.

Za tým organizátorů:
MVDr. Růžena Marková, Mgr. Eva Čech Cejnková, Mgr. Lubomír Kučera

hotelovka barista

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.